Jordärtskockssoppa

Ingredienser 
för 3-4 portioner
 
500 gr jordärtskockor
2 potatisar
1 gul lök
1 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 krm vitpeppar
ca 2 dl grädde 
 
Gör så här:
Skala och hacka löken. Skala och skär jordärtskockorna och potatisarna i mindre bitar. Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt jordärtskockor,potatis, buljongtärningar, vin och vatten. Låt koka under lock ca 15 min eller tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädden.Värm och smaksätt med peppar. Garnera gärna med persilja.

Fläskfilé i chutneysås

 
Ingredienser 
till 4 portioner
 
ca 600 gr fläskfilé
1-2 purjolökar (beroende på storlek)
smör
salt och svartpeppar
mango chutney 
2½ dl grädde
1 dl köttbuljong
1 msk kinesisk soya
1 tsk vitvinsvinäger
ev ½ tsk ingefära
 
Gör så här:
Skär köttet i skivor. Skär slantar av purjolöken, Bryn köttet i smör i en stekpanna. Fräs löken i smör i en traktörpanna eller gryta. Lägg över köttet i grytan. Salta och peppra. Blanda mango chutney, grädde, buljong, soya, vinäger och ev ingefära i en bunke. Häll blandningen över köttet. Låt alltsammans småputtra ca 15-20 minuter. Serveras med ris och en smarrig sallad. 

Linssoppa

Ljuvligt god och smakrik linssoppa.

Ingredienser
för 4 portioner:
 
2½ dl torkade röda linser
2 rödlök
2 vitlöksklyftor
smör
rapsolja (ej olivolja utan en neutral olja)
400-500 gr passerade tomater
8 dl grönsaksbuljong
½-1 tsk salt
2 krm svartpeppar (ta ngra tag med pepparkvarnen)
2 paprika (gul och/eller röd)
2 dl créme fraiche paprika & chili
rivet skal och saft av ½ citron
 
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs linser, lök, vitlök och smör och olja. Tillsätt tomater, buljong, salt och peppar. Låt koka 5 minuter under lock. Skär under tiden paprikorna i bitar och lägg i soppan. Rör därefter ner créme fraiche och låt puttra ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med citronsaft. Garnera soppan med några okokta paprikabitar och citronskal. Servera ett gott bröd till soppan. 
 

Kycklinggryta à la thai

Ingredienser till 3-4 personer:
ca 1 kg kycklingbitar (lårfilé går bra)
3-4 vitlökar i skivor
1 stor zucchini
1 röd eller gul paprika
1 gul lök
1-2 st röd chili/spansk peppar
1 hönsbuljongtärning
2 msk grön currypasta
2 msk fisksås
2 st limeblad 
1 burk cocos mjölk
ev färsk thaibasilika mot slutet av tillagningen. 
rapsolja (ej olivolja, det ska vara en neutral olja som inte ger smak)
 
Gör så här:
Skiva vitlöken. Fräs/stek kycklingbitarna och vitlöken i olja. Lägg åt sidan. Skär zucchini, paprika och lök i stora bitar. Hacka chilin. Fräs grönsaker och chili i olja. Blanda med kyckling och vitlök. Tillsätt resten av ingredienserna. Rör om och låt puttra på svag värme ca 20 min. Tänk på att inte koka för kraftfullt för då kan cocosmjölken skära sig. Serveras med ris och papayasallad. 

Papayasallad till thaimat

Receptet på den här papayasalladen passar utmärkt till thaimat med lite sting!
 
Ingredienser
för 2-3 personer:
 
1 papaya (helst lite omogen så den inte blir så rinnig när den ska rivas) Gott även med mango! 
½ spetskål 
1-2 röd chili 
2 tomater
1-2 msk pressad citron eller lime
1 tsk sesamolja
1 msk fisksås
ev lite riven färsk ingefära
 
Gör så här:
Skala och riv papayan grovt på rivjärn. Strimla spetskålen tunt. Skär chilin i små bitar. Kärna ur tomaterna och skär de i små bitar. Blanda alltsammans och låt stå en stund före servering! 
 

Krilles köttfärssås

 
Här är ett recept på en oreganodoftande köttfärssås!
 
Ingredienser
för 3-4 personer
 
400-500 gr köttfärs
1 gul lök
1-2 morötter
smör
2-3 msk tomatpuré
½-1 dl chilisås av ketchupsort
2-3 krm svartpeppar (ta några tag med pepparkvarnen!)
1 tsk salt
2 msk torkad oregano
1 dl vatten
2½ dl creme fraiche  
persilja
 
Gör så här:
Hacka och fräs löken i smör. Ställ åt sidan. Skala och skär morötterna i små fyrkanter. Stek köttfärsen.Tillsätt den frästa löken och morötterna. Tillsätt tomatpuré, chilisås, peppar, salt, oregano, vatten. Rör om och låt puttra på svag värme under lock ca 10-15 minuter. Rör i creme fraiche och låt puttra ihop i ytterligare 10 minuter. Garnera med persilja före servering. Serveras till pasta och en god sallad. 
  
 

Ugnsbakade medelhavsdoftande grönsaker

 
Så här ser den välfyllda plåten ut innan den körs in i ugnen! 
 
Här ger jag exempel på grönsaker och ingredienser till en välfylld ugnsplåt som räcker till många! Jag anger inga antal eller mått utan du får själv ta de grönsaker du gillar och skapa din egen underbara grönsakblandning i ugn. 
 
Potatis (skär i stora klyftor, förkokas eventuellt beroende på potatissort) 
Morötter (skär i stavar)
Palsternacka (skär i stavar) 
Rödbetor (förkokas med fördel, skala och skär i klyftor och blanda bitarna med övriga grönsaker)
Sugar snaps (en sorts sockerärta)
Röd lök i klyftor alt salladslök
Coctailtomater
Citron i klyftor
Hela vitlöksklyftor med skal (tryck till de så de blir tillplattade) 
Ev urkärnade kalamataoliver
Färska örter (t ex timjan, rosmarin)
Salt och peppar 
Massor med god olivolja både till botten av plåten och till att hälla över grönsakerna. Rör runt ordenligt så oljan gottar in sig i grönsakerna.
 
Baka i ugn på 225 grader i ca 45 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Rör ev runt några gånger så grönsakerna blir bakade överallt. 
 
Så här ser de färdigbakade grönsakerna se ut!

Fiskgryta i sweetchilisås

Ljuvligt god fiskgryta med både sting och sötma! 
 
Ingredienser
för 4 personer
 
600-800 gr fryst torskfilé
2-3 paprikor (röd och gul)
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
smör
2 dl vatten
2 dl grädde
2 fiskbuljongtärningar
½ tsk salt
4 msk sweet chilisås (av Thailändsk sort)
 
Gör så här: 
Tina fisken något. Skär den sedan i ca 3 sm stora bitar. Skala och hacka vitlöken. Kärna ur paprikorna och skär i bitar. Slanta purjolöken. Fräs grönsakerna i smör i en gryta tills de blir mjuka, ca 3-5 minuter. Häll i vatten och grädde. Smula i buljongtärningarna och tillsätt chilisåsen. Smaksätt ev med salt. Rör om. Lägg i fisken och låt allt sjuda 10-15 minuter tills fisken är genomkokt. 
 
Serveras med ris och en fräsch blandsallad med grovriven morot. Pressa citron över salladen och strö lite flingsalt över och ta några tag med pepparkvarnen. Strö gärna även lite solroskärnor över salladen. 
 
Smaklig måltid! 
 
 
 

Tomatsoppa

 
Ljuvligt god tomatsoppa med lite sting! 
 
Ingredienser 
för 3-4 personer
 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt (spansk peppar) 
olivolja
ca 800 gr krossade tomater 
1 tsk socker
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk salt
ca 2 krm svartpeppar (ta ngr tag med pepparkvarnen!)
½ liter vätska (1 dl vitt vin och 4 dl vatten)
1 kruka färsk basilika (alt 1-2 msk torkad basilika)
citron
1 - 1½ dl creme fraiche (alt 1 - 1½ dl grädde) Creme fraichen ger soppan en lite syrligare ton!
 
Gör så här:
Hacka lök och vitlök och kärna ur och skär chilin i små bitar. Fräs i olivolja. Tillsätt krossade tomater, socker, grönsaksbuljongtärning, salt, peppar, vätska. Låt puttra ihop ca 15 minuter. Tillsätt hackade basilikablad (alt torkad basilika eller lite av vardera) och pressa i lite citron (ca 1-2 tsk). Låt puttra ytterligare ca 5-10 minuter. Mixa soppan slät i matberedare eller direkt i kastrullen med handvisp. Tillsätt creme fraiche eller grädde. Låt koka upp. Smaka av. Gott med pastaskruvar eller pastafjärilar i soppan. Garnera soppan med basilikablad. Njut! 
 
Serveras med fördel tillsammans med ett gott bröd. 
 
 

Påskbakelse

En återkommande tradition på påskbordet.
 
Ingredienser:
 
sockerkaka (se separat recept)
100-150 gr mandelmassa
3 dl vispgrädde
1 burk inlagda aprikoser
florsocker
 
Gör så här:
Baka sockerkakan! När den har svalnat skär du ca 2-3 cm tjocka skivor. Lägg sockerkaksskivorna på fat, häll lite av aprikosspadet på sockerkaksbiten så den blir saftig. Vispa grädden och riv mandelmassan. Blanda grädde och mandelmassa. Lägg ut på kakan och toppa med en aprikos. Garnera med florsocker. Mumsigt god om man gillar mandelmassa. Man kan såklart utesluta mandelmassan och endast ha grädde om man så vill.
 
 
 

Ottilias vaniljbullar

 
Det här är världens godaste och fluffigaste bullar! 
 
Ingredienser:
ca 32 st
 
100 gr smör
5 dl mjölk
1 paket (50 gr) jäst
1 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
½ tsk salt
13-14 dl vetemjöl
 
Fyllning:
150 gr smör
½ dl strösocker
2 msk vaniljsocker
 
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
 
Så här gör du:
Smält smöret i en kastrull på svag värme. Häll i mjölken och låt bli fingervarmt (37 grader). Smula ned jästen i en bakbunke. Häll över lite av den fingervarma mjölkblandningen och rör ut jästen så den smälter. Blanda i resten av mjölken, socker, salt och kardemumma. Rör om. Häll därefter i ca 12 dl mjöl och rör om ordentligt. Häll sedan lite mjöl i taget och knåda degen ordentligt tills den blir blank och fast. Lägg över en bakduk och låt degen jäsa 30 min. Under tiden blandar du ihop vanlijfyllningen genom att röra ihop socker, vaniljsocker och rumsvarmt smör. Strö lite mjöl på bakbordet och lägg upp degen. Dela den i två halvor. Kavla ut en deghalva i taget. Bre ut hälften av fyllningen jämt fördelat. Rulla ihop degen från ena långsidan. Dela rullen mitt itu och skär 8 bitar av varje halva. Lägg bitarna i bullformar och ställ ut på bakplåten. Täck bullarna med en bakduk och fortsätt med den andra halvan av degen. Låt bullarna jäsa 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispad ägg och strö på rikligt med strösocker. Grädda en bullplåt i tagetca 8 min i mitten av ugnen. Passa så bullarna inte bränns. Låt sedan svalna på galler under bakduk. Mumsfilibabba 
 

Köttfärsbiffar med fransk senap och grädde

Ingredienser:
400 gr nötfärs
2 äggulor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 tsk fransk senap (dijonsenap)
1-2 vitlöksklyftor
1-1 ½ dl grädde 
smör
 
Gör så här:
Blanda köttfärsen med äggulor, salt, peppar, senap och finhackad vitlök. Tillsätt grädde lite i taget. Rör om till en jämn smet. Formar biffar i valfri storlek. Stek biffarna i smörad stekpanna på medelstark värme. Servera biffarna till klyftpotatis, tzaziki och en fetaostsallad. Mums! 

Trässbergs vinbärspaj

 
Det här är en riktig goding från landet. Syrligheten från vinbären i kombination med vaniljglass och den krispiga havregrynen är en läckerhet för gomen. Goda grannar på landet i Trässberg bjöd mig på denna somriga efterrätt och sedan dess är den ett måste på sommarens dessertlista. Mums! 
 
Ingredienser
ca ½ liter röda vinbär (helst nyplockade bär)
100 gr smör
2 dl vetemjöl
1 dl fiberhavregryn
½ dl socker
½-1 dl socker att strö över bären
1-2 msk potatismjöl att strö över bären
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Dela det rumsvarma smöret i mindre bitar. Hacka ihop smör, vetemjöl, havregryn och socker i en bunke tills det blir en grynig deg. Smöra en pajform. Lägg i bären och strö socker över bären samt 2 msk potatismjöl för att undvika att pajen blir för vattnig. Fördela degen över bären och grädda pajen i mitten av ugnen ca 25-30 minuter tills den fått fin färg.Servera gärna med vaniljglass.

 

 

 

RSS 2.0