Märtas fullkornsbrödsbullar

Märta är en hejare på att baka dessa goda fullkornsbrödsbullar. Det är verkligen en lyx att få de till frukost! De är inte bara goda utan de är enkla att baka också, vilket är ett extra plus i kanten! 
 
Ingredienser till ca 20 fullkornsbrödsbullar: 
 
Skållning
150 gr (2 ½ dl) fullkornsvetemjöl
3 dl kokande vatten
2 tsk salt
ev 2 tsk anis eller fänkål (de är också goda utan krydda)
 
5 dl kallt vatten
25 gr jäst för matbröd
850 gr (ca 1,4 liter) fullkornsvetemjöl
 
Gör så här: 
Till skållning: Häll mjöl, salt och ev kryddor. Häll över kokande vatten och blanda väl. Tillsätt sedan det kalla vattnet Värm till 36-37 grader. Smula ner jästen. Tillsätt resten av mjölet, men spara ca 1 dl till utbakningen. Kör degen antingen i en matberedare eller med elvisp och degkrokar ca 4 minuter. Om degen känns lös så tillsätter du mer mjöl. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen en stund. Dela den sedan i två delar. Rulla ut till två rullar. Skär bitar av rullarna och forma till bullar som du lägger på smord plåt. Jäs under bakduk ca 1 timme. Sätt under tiden på ugnen på 275 grader. Grädda i nedre delen av ugnen ca 5 minuter i 275 grader. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk. 
 
 
 
 

Grekisk sallad

I Grekland har de nästan jämt grön paprika i den grekiska salladen. Vid närmare eftertanke så är det ju faktiskt himlans gott. Så numer brukar jag också ha det. Prova gärna även att ha slantade morötter i salladen och toppa med bladpersilja.  
 
Ingredienser: 
ca 300 gr blandad sallad 
3 tomater
1/2 gurka
2-3 scharlottenlök 
1/2 - 1 grön paprika
1 pkt fetaost (ca 150 gr)
1 burk kalamataoliver (med eller utan kärnor)
ev 1 morot 
bladpersilja till garnering
 
Gör så här: 
Häll upp salladen på ett stort fat. Skär tomaterna och gurkan i mindre bitar och skiva scharlottenlökarna. Strimla den gröna paprikan. Skär fetaosten i mindre bitar. Om du har morot så skala och gör tunna slantar. Blanda alla ingredienser med salladen. Lägg på oliver och häll över dressing (se nedan). Garnera med bladpersilja.
 
Antingen gör man en vinägrettdressing efter eget tycke och smak eller så häller man bara lite god olivolja och vitvinsvinäger över salladen, dra några drag med pepparkvarnen och strö lite flingsalt över salladen. Låt stå en stund före servering. 
 
 
 

Pizza

 
Mmmm så gott det blev men hemmagjord pizza. Det bästa med hela konceptet är att alla är delaktiga, man väljer själv vilken form man vill ha på pizzan och vad man vill ha på den. Kan det bli bättre? 
 
Förslag på goda tillbehör att ha på pizzan är mozarellaost, halverade coctailtomater, urkärnade kalamataoliver, marinerade kronärtskockor, soltorkade tomater, procsiuttoskinka, salami av olika sorter, hyvlad parmesan, ruccolasallad, babyspenat mm 
 
Pizzadeg för ca 6 portioner:
25 gr jäst
2 tsk flytande honung
2 msk flingsalt
1/2 liter ljummet vatten (36-37 grader, bra att använda en hushållstermometer så vattnet håller rätt temperatur)
ca 1,3 liter vetemjöl
4 msk olivolja
 
Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt honung och salt. Rör med träslev tills allt löst sig. Tillsätt därefter ljummet vatten och rör om. Häll i mjöl och olivolja. Om du inte har en matberedare som gör jobbet så rör du med hjälp av en elvisp tills degen blivit jämn och släpper från kanterna. Fortsätt då gärna ytterligare en stund för att få den perfekta degen :) Täck över skålen och låt jäsa minst 30 minuter. Med fördel kan den jäsa längre, ca 1 - 1½ timme.
 
Tomatsås:
1 gul lök
5 scharottenlökar
3 stora vitlöksklyftor
4-5 msk tomatpuré
500 gr passerade tomater 
1/2 - 1 msk torkad oregano
1/2 - 1 msk torkad basilika 
salt och svartpeppar 
smör och olja till stekning
 
Gör så här: 
Skala och hacka löken och skiva vitlöken. Fräs i smörad/oljad stekpanna. Tillsätt tomatpuré. Rör om och låt fräsa på en stund. Tillsätt därefter passerade tomater och kryddor. Rör om och låt småputtra en stund. Smaka av. Klart! 
 
Gör nu din pizza så här: 
Sätt ugnen på 250 grader. Dela pizzadegen i sex delar. Kavla ut delarna på mjölat bakbord. Som sagt välj själv om du vill ha avlång eller rund pizza. Tips! Gör du avlånga får man plats med två pizzor åt gången på plåten ;) 
Lägg utkavlad pizzadeg på smörad bakplåt. Häll lite olivolja på degen och fördela den jämt över hela degen. Grädda tills den fått lite gyllenbrun färg. Ta ut pizzan. Bred ut tomatsås och lägg på önskvärda ingredienser, t ex mozarellaost, salami, soltorkade tomater, kronärtskockor, oliver... Grädda pizzan ca 5 minuter tills den ser färdig ut, knaprig och gyllenbrun. Garnera pizzan med t ex ruccolasallad, babyspenat och hyvlad parmesan. Skåda den vackra pizzan! Ät och njut! Mums! 
 

Grönkålssallad

En god sallad till det vegetariska julbordet. 
 
Ingredienser till 6 portioner:
40 0 gr färsk grönkål
300 gr skalade grovrivna äpplen
1 apelsin (skinnfria klyftor) 
1 dl grovhackade valnötter
 
Dressing: 
2 msk olja
2 tsk fransk dijonsenap 
1 tsk honung
1/5 dl salt
1/5 dl svartpeppar
 
Gör så här: 
Ansa och finstrimla grönkålen . Sänk ner den i kokande vatten ca 1 min. Kyl den sedan i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt. Blnada med äpplen, apelsin och valnötter. Blanda ihop dressingen och häll över salladen. Låt dra ca 2 timmar före servering.  

Pappa Olles potatissallad till kassler

Det här är en vårig och somrig maträtt som min älskade pappa Olle brukade servera under den varma årstiden. Man kan antingen servera kasslern kall som den är eller steka kasslerskivorna lite hastigt på varje sida.
 
Ingredienser till 4 portioner: 
300-400 gr kassler.
ca 800 gr postatis (av fast sort) 
1 röd lök
2-4 dl creme fraiche franska örter
Grönsaksbuljongtärning
1/2 liter vatten
 
salt och nymalen svartpeppar
 
Gör så här: 
Skala och skär potatisen i tärningar. Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt buljongtärningen. Lägg i potatistärningarna och låt koka några minuter (ca 5 min). Häll därefter bort vattnet och tillsätt crème fraiche. Salta och peppra efter egen smak. Skär kasslern i  tunna skivor. Ätes den kall så lägg upp den på ett serveringsfat annars steker du den hastigt på varje sida i smörad och het stekpanna. Servera kasslern och potatissalladen tillsammans med en god sallad.  

Pressgurka

Färsk inlagd gurka - pressgurka - är gott till söndagssteken eller till hemgjorda köttbullar med potatismos och till mycket annat. Det bästa med detta recept är att det går så himlans snabbt att göra och så är det ju så gott. Tänk bara på att den bör stå minst en halvtimme före servering så gurkan hinner få smak av lagen. 
 
Ingredienser till ca 4 portioner:
1 grön gurka
finhackad krusig persilja
 
Till lagen: 
2 msk ättikssprit
2 msk strösocker
1 dl vatten
1 kryddmått salt, vitpeppar
 
Gör så här: 
Hyvla gurkan i tunna skivor. Blanda ättiksprit, socker och vatten till lagen och smaksätt med salt och vitpeppar. Lägg i gurkskivorna och strö över persiljan. Låt stå och dra 1/2 - 1 tim före servering. 

Vit chokladtårta

 
Den här desserten är bara hur god som helst. Den är rätt mastig, lagom kladdig och kan ätas som den är men godast är att ha en massa spännande färsk frukt som tillbehör. 
 
Ingredienser till ca 16 bitar:
250 gr vit choklad
200 gr smör
3 ägg
2 ½ dl strösocker
2 msk konjak
2 dl vetemjöl
 
Glasyr:
150 gr vit choklad
1/2 dl vispgrädde
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och ta den sedan från värmen och tillsätt chokladen och rör tills chokladen har smält. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad, konjak och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter. Låt kakan kallna och ställ i kylen. 
 
Så här gör du glasyren: 
Hacka chokladen. Koka ihop grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Låt glasyren halvstelna ca 5 min i kylen innan den sedan bredes över kakan. Låt kakan stå och stelna i kylen. Sikta över florsocker. 
 
Det kan tyckas att det är många moment innan tårtan är färdig men det är värt varendaste minut för den är sååå god! Förslag på frukt att garnera runtom tårtan eller alternativt på ett separat fat: anans, physalis, stjärnfrukt, melon, passionsfrukt... välj efter tycke och smak och vad som ser vackert ut. 

Kycklingpasta

 
Ingedienser till 2 portioner:
Pasta, ca 300 gr
2 kycklingfiléer
1/2 citron
ca 3 msk thailändsk soya
6 scharlottenlökar
4-5 vitlöksklyftor
1/2 röd chilipeppar
rikligt med olivojla
bladpersilja
salt och nymalen svartpeppar
 
Gör så här: 
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skär kycklingen i mindre bitar. Pressa över citron och häll på thailändsk soya, salta och peppra. Rör om och låt marinera en stund. Skiva scharlottenlökarna och skiva vitlöken tunt och hacka chilin i mindre bitar (jag brukar ta bort det mesta av kärnorna). Fräs lök, vitlök och chili i rikligt med olivolja i het panna. Lägg därefter i kycklingbitarna som får fräsa tillsammans med resten, rör om ofta så det inte blir bränt. Sänk värmen och låt puttra ihop så kycklingen blir ordentligt genomstekt. Salta, peppra och pressa ytterligare lite citron samt tillsätt er thailändsk soya. Blanda kycklingröran med den nykokta pastan och blanda gärna i rikligt med hackad bladpersilja före servering. Enkel och smakrik kycklingpasta. Vill du ha den ännu starkare så kan man antingen ta mer chilipeppar eller ta med kärnorna. Allt efter tycke och smak. 
 

Nubbesallad

Ingredienser till 4 portioner:
1 burk matjesill (200 gr) + en del av spadet
½ dl crème fraiche
2 msk majonäs
2 msk kaviar
knappt ½ liten röd lök
knappt ½ liten purjolök
2 msk finhackad färsk dill
3 st hårdkokta ägg
2-3 kokta potatisar

Gör så här: 
Blanda ihop crème fraiche, majonäs, kaviar, finhackad lök och dill i en bunke. Skär den kokta potatisen i mindre bitar och hacka eller skär äggen i mindre bitar och blanda allt med röran. Skär matjesillen i mindre bitar och lägg i röran tillsammans med lite av spadet. Rör om varsamt. För bästa resultat ska du låta nubbesalladen stå över natten eller i alla fall flera timmar före servering. Gott att ha på julbordet, påskbordet eller midsommarbordet. Det är smarrigt att ta nubbesallad på en bit knäckebröd och skölja ner det med en kall öl och varför inte en nubbe därtill. 

 

 


Fänkålssoppa

Ingredienser för 4 portioner:
2 fänkålsstånd
2 gula lökar
3 msk olivolja
3 grönsaksbuljongtärningar
2 burkar hela eller krossade tomater
5 dl vatten
 
Gör så här: 
Skala och skiva löken. Halvera och skiva fänkålen. Fräs lök och fänkål i olja i en gryta ca 3-5 min, rör om då och då. Smula ner buljongtärningarna och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt tomaterna och späd med vattnet. Koka upp under omrörning och låt sjuda under lock ca 20 minuter. Toppa gärna soppan med färska örter såsom timjan och basilika. Servera soppan tillsammans med ett gott bröd. 

RSS 2.0