Grekisk kycklinggryta

 
Ingredienser för 4 personer:
ca 1 kg kycklingdelar (kycklinglårfilé funkar bra)
2 röd lök i klyftor
ca ½ - 1 dl pressad citron (tillsätt efter tycke och smak)
1 hönsbuljongtärning
ca 1 kruka frsk timjan
1½ dl stora gröna urkärnade kalamataoliver
1 tsk salt 
svartpeppar (ta några tag med pepparkvarnen)
6 dl vätska (ca 2 dl vitt vin och 4 dl vatten)
 
Gör så här: 
Fräs kycklingdelarna med löken. Tillsätt resten av ingredienserna och häll på vätskan. Låt koka ihop ca 20 minuter. Sereras med ris eller bulgur och en smarrig sallad. 
 

Sardinpasta med fänkål

 
Ingredienser för 3-4 personer:
2 st fänkål
1 gul lök
3-4 burkar sardiner i olja
1 dl sultanrussin
50 gr pinjenötter
300 gr pastaskruvar
salt och peppar
 
Gör så här:
Skär fänkålen i mindre bitar. Koka bitarna i saltat vatten. Fräs hackad lök i stekpanna och blanda i fänkål, sardiner i bitar, salta och peppra och lägg i sultanrussin och rör om så det blir en röra. Koka pastan i fänkålsvattnet. Blanda den färdigkokta pastan med röran. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och blanda dessa över pastan. Garnera gärna med några hela sardiner och skivad citron. Mums! 
 

Korvpasta

 
Påhittad variant av korvstroganoff som i mitt tycke passar bättre till pasta än till ris. God och mild i smaken.
 
Ingredienser för 3 personer:
300 gr falukorv
1/2 gul lök
knappt 1/2 purjolök 
1 morot
1 dl frysta gröna ärtor
1-2 msk tomatpuré
1/2 dl chilisås av ketshuptyp
1 tsk torkade chiliflarn
peppar och salt
smör till stekning
2,5 dl grädde
 
Gör så här:
Hacka löken och skiva purjolöken i slantar. Skär korven i tärningsbitar. Riv moroten. Fräs lök och morot i lite smör tillsammans med tomatpurén. Tillsätt korven, och fortsätt fräsa en stund och rör om i pannan då och då. Tillsätt chilisås, torkade chiliflarn, peppar och lite salt samt tillsätt grädden. Låt puttra ihop på svag värme. Efter ngr minuter lägger du i de frusna ärtorna. Låt puttra ytterligare ca 10 minuter.
Serveras till kokt pasta och en sallad. 
 

Rörande god äppelkaka

 
Smeten till den här smarriga äppelkakan rör du enkelt ihop direkt i en kastrull.
 
Ingredienser:
100 g smör
2 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-3 skalade äpplen i klyftor (beror på storleken och på hur mycket äpple du vill ha i kakan)
socker och kanel 
 
Gör så här:
Smörj en pajform. Smält smöret i en kastrull och ta bort den från spisen. Blanda i socker, ägg, mjöl och bakpulver. Rör ihop smeten och häll den i formen. Tryck ned äppelklyftorna i smeten. Strö socker och kanel över kakan. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Ugnsvärme 175 grader.
Servera vaniljsås eller vaniljglass till äppelkakan

Curryköttfärssås med ris

 
Det här är helt klart ett av mina favoritrecept med köttfärs. Det går enkelt och snabbt att tillaga och det smakar mums! 
 
Ingredienser
för 3-4 personer
 
500 gr köttfärs
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1 msk curry
1,5 msk torkad timjan
smör
peppar och ev lite salt
1-2 msk kinesisk soja
3-4 dl vatten (spä med vatten under tiden den kokar ihop)
0,5 - 1 dl russin
 
Så här gör du:
Bryn hackad lök och skivad eller pressad vitlök tillsammans med curry. Lägg åt sidan. Stek köttfärsen i smör, lägg därefter i löken. Tillsätt smulad buljongtärning, timjan, peppar, soya och lite vatten. Låt koka ihop och småputtra ca 10 minuter. Lägg i russinen och småkoka ytterligare en stund. Godast blir den om den får småkoka ca en timme, då blir den mustig och smakrik.  
 
Serveras med ris (gärna jasminris) och en smarrig sallad
 

Tomaträtt med fetaost och linser

 
Denna tomatsås/-ratatouille med linser och fetaost är definitivt ett av mina favoritrecept! Som vegetarian är det här ett oerhört proteinrikt alternativ, eftersom rätten innehåller både linser och fetaost. Om en dessutom väljer att servera tillsammans med quinoa, vilket är väldigt gott, kan jag garantera att en inte lämnar måltiden hungrig. Quinoa är ett proteinrikt frö och passar därför bra till vegetariska rätter om en vill ha det extra "matigt". Jag uppmanar verkligen att testa nya källor till kolhydrater, såsom quinoa eller bulgur, då det kan bli lite trist med bara ris, pasta och potatis i längden. Hur som helst kan rätten gärna serveras till pasta, bröd eller något slags gryn - vad helst en känner för. 
 
Ingredienser: 
I gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1-2 Tomatpuré
Olja
ev. ½ färsk röd chili
1 burk krossade tomater (400 - 500 g) 
1 tomat eller ett tiotal coctailtomater
½ dl vitt vin
1 burk kokta röda linser
salt
peppar
en nypa socker
1 paket fetaost
½-1 kruka basilika
 
Gör så här: Hacka löken (gul och vit) och fräs tillsammans med tomatpurén i oljan, utan att löken får färg. Hacka ev. ner chilin tillsamans med detta. Häll i tomatkrosset och hacka ner den hela tomaten. Tillsätt vin och linser. Låt puttra några minuter tillsammans med salt, peppar och ytterst lite socker. Smaka av såsen men tänk på att mer selta tillkommer i och med fetaosten. Lägg till sist i tärnad fetaost, och hackad basilika. Rör väldigt försiktigt eller låt bara vara som det är. Färdigt att servera precis innan osten börjar smälta! 
 
Smaklig måltid!
/Ottilia
 
ps. Om en vill lyxa till det är det gott med oliver i rätten.
 

Kycklingsoppa med smak av curry

 
 
Ingredienser för 2-3 personer:
250 gr kycklingfilé
1 gul lök
3 medelstora morötter
3 stjälkar blekselleri
1 liter hönsbuljong
1/2 msk curry
1/4 msk paprikapulver
salt, svartpeppar
1,5 dl grädde
1,5 - 2 dl risgryn
 
Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i ganska små bitar. Hacka och fräs grönsakerna i smör tillsammans med kycklingbitarna. Krydda och slå på buljongen. Låt koka upp. Tillsätt grädde och ris och låt soppan koka på svag värme i 20 minuter. Servera gärna ett gott nybakat bröd till soppan.
 

Vegetarisk lasagne



Ingredienser för 4 port:
2 purjolökar
smör
1/2 dl tomatpuré
500 gr krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
2,5 dl grädde
1 tsk salt
1-2 krm vitpeppar
1 msk torkad basilika
9 lasagneplattor
500 gr keso (cottage cheese)
2 dl riven ost
 
Gör så här:
Ugnsvärme 225 grader
Skölj och slanta purjolöken. Fräs i smör. Rör i tomatpuré, krossade tomater, buljongtärning, grädde, salt, peppar och basilika. Låt grönsakssåsen småkoka på svag värme en stund. Varva sås, lasagneplattor och keso i en smord och ugnssäker form. Avsluta med sås och strö över riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Serveras förslagsvis tillsammans med en smarrig sallad. 
 
 

Danskt smörrebröd à la Freddie

Ingredienser
Danskt rågbröd
Smör
Romansallad
Champinjoner
Leverpastej
Bacon
Rödlökscumberland
Syltlök
Cornichorner
Persilja
 
Gör så här:
Skär champinjonerna i små bitar och smörstek.
Stek bacon i hela skivor. För bästa resultat lägger du först skivorna i en kall stekpanna innan du sätter på spisen. 
Smöra ett rågbröd, lägg på ett salladsblad, en rätt tjock bit leverpastej, de smörstekta champinjonerna, knaperstekta baconskivor, garnera med rödlökschutney, ev syltlök, cornichorner och gärna persilja på toppen. 
 
Servera till en god dansk öl och nubbe! 

RSS 2.0