Fänkålspasta

 
Ingredienser
1 stor fänkål eller 1-2 mindre (riv fänkålen i en köksmandolin eller skiva tunnt) 
2 schalottenlök eller 1 gul lök (finhackad lök) 
2-3 hackade vitlöksklyftor
1-2  msk kapris
4-5 sardellfiléer (finhackade)
1/2 ask coctailtomater i halvor
1.2 dl grovhackad persilja (gärna bladpersilja) 
1/2 -1 citron (citronzest och pressad citronsaft efter tycke och smak) 
1 dl olivolja
salt och peppar
ev några coctailtomater
parmesanost
Pasta som du gillar 
 
Gör så här
Riv fänkålen som du blandar med citronzest, citronsaft, lite olivolja, salt och peppar. Ställ åt sidan så det får stå och dra en stund. 
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. 
Stek hastigt finhackade sardeller, hackad vitlök och kapris samt tomathalvorna i olivolja i en stekpanna. Tillsätt pastan och fänkålen. Blanda runt och låt allt bli genomvarmt. Blanda i riven parmesan och bladpersilja före servering. 
 
 
 

Grönkålspizza med chevre, valnötter och granatäppelkärnor

 
En bit av denna goda grönkålspizza passar utmärkt som tilltugg till glögg eller en kall öl, eller till både och :) Vi kan kalla denna läckra pizza för "julpizza" :) 
 
Ingredienser
1 paket (400 g) surdegspizza (färsk pizzadeg) 
150 g naturell färskost (t ex philadelphiaost)
150 gr getost (i bitar/smulad) 
50-100 gr grovhackad grönkål (ta bort stjälkarna) 
0,5 granatäpple (kärnorna ur ett halvt granatäpple) 
2 dl grovhackade valnötter
2 msk flytande honung
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
 
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Tryck/dra ut degen och lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Bred ut färskost på degen. Lägg ut getosten över pizzan. Grädda pizzan mitt i ugnen 8-10 minuter. 
Ta ut pizzan och lägg på grönkålen och valnötterna. Grädda ytterligare 8-10 minuter. 
Ta ut pizzan och toppa med granatäpplekärnor, ringla över honung och olivolja och strö lite flingsalt över pizzan strax före servering. 
Förslagsvis skär du pizzan i mindre bitar och serverar som tilltugg eller som förrätts-snacks eller bara äter den som den är och njuter av dess underbara smakkombinationer. 
Man vill liksom bara ha mer och mer och mer. 
 
 

Lövbiff i chimichurri marinad

 
Chimichurri är en slags kryddstark sås, som även kan användas som marinad till exempelvis lövbiff eller grillat kött. Ursprungligen kommer chimichuri från Argentina och Uruguay men har blivit vanlig i Mexico och även spridit sig till andra delar av världen.

Ingredienser

500 gram lövbiff
smör till att steka köttet 
 
Chimichurri-marinad:
1-2 st finhackad schalottenlök (4 msk) 
3-4 hackade vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
2 dl hackad persilja 
1 dl olivolja
0,5 dl pressad citronsaft
salt och peppar
 
Gör så här
Blanda alla ingredienser till chimchurri marinaden och låt stå och dra och gott till sig i någon timme.
Koka långkornigt ris enligt anvisningarna på förpackningen. 
Strimla köttet och stek i smör i en stekpanna. 
Lägg upp köttet på ett fat och häll över marinaden och blanda runt lite. 
Serveras direkt till det nykokta riset. Vill du så kan du ha någon fräsch grönsallad till. Japansk soya är också gott att ha på riset
 
Enkelt och gudomligt gott!  
 
 
 
 
 

RSS 2.0