Fröknäcke

Lättgjorda och goda men tänk på att inte grädda de för kort stund för då blir de mjuka.
 
Ingerienser för en ugnsplå:
1/2 dl kokosolja
2,5 dl vatten
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl solrosfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
ca 1 tsk flingsalt som strös över smeten på plåten före gräddning! 
 
Gör så här: 
Värm vatten och kokosolja. Blanda alla torra ingredienser förutom saltet. Rör ner i vattnet. Fördela sedan smeten på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Strö flingsalt över smeten. Grädda i övre delen av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter. Bryt sedan i bitar och förvara i en burk med lock. (veganskt och glutenfritt!)
 

Citronpaj

För mig mer känd som Anna-Carins citronpaj. Den här härligt syrligt god! Kan ätas rakt av, dvs utan grädde till servering. För den är så himlans god som den är! Åter igen säger jag... barnsligt gott! :) 
 
Ingredienser: 
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
175 gr smält smör
 
Fyllning: 
4 ägg
3 dl socker
2 dl vispgrädde
Saft och rivet skal av 3 citroner
 
Gör så här: 
Blanda mjöl, socker och bakpulver. Häll i det smälta smöret och blanda snabbt ihop. Tryck i en rund form. Tvätta citronerna, riv skalet, pressa ut saften (ca 1,5 dl). Blanda alla ingredienser. Fyll pajskalet. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 25 minuter. Låt vila och svalna minst några timmar föreservering. Pudra ev över florsocker före servering. Den är helt enkelt sååå god! Man vill bara ha mer och mer och mer....

Parmainrullad sparris

 
Skinkan ger en härlig sälta till sparrisen. Det bara smälter i munnen. Härligt komplement till vårbuffén eller varför inte som en förrätt. 
 
Ingredienser:
1 knippe grön sparris
1 pkt parmaskinaka eller serrannoskinka eller motsvarande 
smör till stekning
 
Gör så här: 
Linda in sparrisen med skinkan. Fräs sedan i stekpanna tills sparrisen blir lagom mjuk och skinkan lite knaprig. 

Vegansk morotskaka

Ingredienser: 
3 dl fint rivna morötter
1/2 dl rapsolja
2 dl socker
3/4 växtbaserad grädde
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk kanel
ströbröd till formen
 
Till glasyren: 
50 gr naturell veganmjukost
30 gr mjölkfritt margarin
2 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
kokosflingor 
 
Gör så här: 
Smörj och bröda en rund form. Vispa socker och grädde. Blanda i de övriga ingredienserna. Grädda ca 40 minuter i 175 grader. Låt svalna. Blanda ihop glasyren och bred över den avsvalnade kakan. Dekorera eventuellt med passionsfrukt eller kokosflingor. 
 
 
 
 
 

Vegansk kladdkaka

Den här chokladkakan blir härligt seg och väldigt god! 
 
Ingredienser: 
100 gr mjölkfritt smör (smält det) 
2 dl havregrädde
2 msk maizena (majsstärkelse)
Knappt 3 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1-2 msk ljus sirap
1/2-1 krm salt 
2,5 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
kokosflingor
 
Gör så här: 
Blanda majsstärkelsen med gädden och det smälta smöret. Låt stå en stund. Blanda övriga ingredienser så att alla torra komponenter blandas väl. Smörj och bröda en form med kokosflingor. Blanda smeten jämn och häll den i formen. Gräddas lågt ner i ugnen på 175-200 grader ca 20-30 minuter. Känn med gaffel om den är klar.
 
 
 

Röd pesto

Ingredienser: 
1 burk soltorkade tomater
1 kruka färsk basilika
1/2-1 dl solroskärnor
1/2-1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
pressad citron
salt och svartpeppar
 
Gör så här: 
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna. Mixa sedan alla ingredienser så det blir en ganska jämn smet.
Jättegott som tillbehör till grillbuffén.  
 

Lammfärspizza med halloumi och myntablad

 
Ett tidningstips jag bara måste ha med på bloggen. Snabblagat och supergott! 
Det tar såklart lite emot att publicera ett recept med färdig pizzadeg men eftersom det blev så gott så vill jag dela med mig av denna goda pizza. 
 
Ingredienser för 4 portioner:
1 pizzakit med tomatsås (600 gr) 
400 gr lammfärs
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 gul lök
150 gr halloumiost
2 askar små tomater (gärna olika färger)
Färsk mynta
Babyspenat
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut den färdiga pizzadegen i en långpanna med bakplåtspappret kvar på degen, kavla vid behov ut degen något i långpannan mot kanterna. 
Stek lammfärsen i lite smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Tillsätt tomatsåsen som medföljer pizzakitet. Koka ihop ca 5 minuter. Grovriv halloumiosten. Skiva löken. Bred ut färsröran på pizzadegen. Lägg ut lökringar på pizzan. Strö över osten. Dela tomaterna och lägg ca hälften (1 ask) över pizzan. Gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter. Sprid ut resten av tomaterna över pizzan och toppa med myntablad och babyspenat.
Serveras gärna tillsammans med sallad och en god dressing
 
 

Jiaozi (kinesiska: 餃子) Dumpling

 
Jiaozi är en traditionell kinesisk maträtt från norra Kina. Det är degknyten med fyllning som påminner lite om ravioli, fast det är en annan typ av deg. I Sverige är den mer känd som dumpling. 
 En vanlig fyllning i kinesiska jiaozi är fläsk och kinakål men här är ett recept på vegetariska och veganska jiaozi. 
 
Ingredienser till ca 30 knyten:
1 pkt jiaozi-plattor (dumplingplattor) som finns att köpa i asiatiska matbutiker
 
Till den vegetariska fyllningen behövs detta: 
1 liten gul lök
1 normalstor vitlöksklyfta
1/2 morot
1 msk rapsolja eller kokosolja
150 gr sojafärs 
1 msk soja (jag använder Mrs Chengs mushroom soy)
1 msk mangochutney
1/2 tsk finriven ingefära
1 krm sambal oelek
1 krm kanel
ca 1/2 tsk salt
2 msk finhackad färsk koriander
2 tsk sesamolja
 
Till dipsåsen behöver du detta: 
1/2 dl soja
2 tsk sesamolja
1-2 sk vitvinsvinäger
1-2 msk agavesirap
1-2 krm sambal oelek
2 tsk rostade sesamfrön (du riostar de själv i en torr stekpanna)
 
Gör så här: 
Skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv morot. Fräs lök och morot i oljan i en stekpanna. Rör därefter i sojafärsen och fortsätt att fräsa under omrörning på svag värme. Smaksätt blandningen med soja, mangochutney, ingefära, sambal oelek, kanel och salt. Tillsätt den hackade koriandern och sesamolja. 
 
Ta fram några jiaozi-plattor i taget och låt de andra ligga kvar i paketet. Fördela en dryg tesked av färsblandningen på varje platta. Fukta kanterna med lite vatten och nyp ihop så att det blir som en påse eller minipirog till utseendet. Koka upp lite vatten och kokosolja i en kastrull. Lägg sedan i några knyten i taget och låt sjuda under lock (helst en kastrull med glaslock) ca 7-10 minuter. Prova dig fram som du vill ha konsistensen på knytena. Man kan givetvis också ångkoka knytena i en ångkokningsinsats, men hur vanligt är det att man har en sådan i sitt kök? :) Det går minst lika bra att göra på det sätt som jag nyss beskrivit. 
 
Rör ihop ingredienserna till dipsåsen och servera till jiaozin. Se bild ovan. Äts med fördel med pinnar! 
Man vill bara ha mer och mer och mer... 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Veganska pannkakor

Galet goda och frasiga pannkakor! 
 
Ingredienser för ca 10-14 pannkakor:
 
2 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl eller grahamsmjöl
2 msk maizena
1 tsk salt
6 dl havremjölk
1 dl soyagrädde
2-3 msk smält mjölkfritt smör
 
Gör så här:
Blanda allt i en bunke. Låt svälla ett tag. Stek i kokosolja i upphettad panna. Servera med sirap, sylt, kokosflingor, frukt etc. En smarrig variant är att hälla lite sirap över pannkakan och lägga några skivor banan på diagonalen, rulla sen ihop pannkakan och ät och njut! Barnsligt gott! 
 

RSS 2.0