Ljummen gurksallad

 
 
En spännande smak med en syrlig touch av vinägern. God som förrätt eller som enklare lunch tillsammans med ett gott bröd.
 
Ingredienser för 2-4 personer:
 
½ gurka
1 knippe grön sparris (eller fryst)
ca 300 gr sockerärtor och/eller skärbönor
2-3 rödlökar (gärna färsk)
1 knippe bladpersilja
rikligt med olivolja
salt/peppar.
 
Dressing till salladen:
2 msk ättisksprit (12 %)
2 msk vatten
1-2 msk socker
1 tsk salt
1-2 msk dillfrön
salt/peppar
 
Blanda alla ingredienser och rör om/skaka, låt stå till den ska användas.
 
Så här gör du:
Dela ev sparrisen i mindre bitar, gör klyftor av löken. Fräs grönsakerna i rikligt med olivolja. (gärna i wokpanna). Skala gurkan och gör mindre bitar som du lägger i en stund efter att de övriga grönsakerna har fräst i oljan. Salta och peppra och häll över dressingen över alltsammans och låt det fräsa ytterligare en liten stund. Blanda i hackad persilja. Serveras ljummen! Går bra som både förrätt eller huvudrätt.
 

Gino à la Hedda

Så här kan den se ut innan den sätts in i ugnen. Men vad är Gino? Det är varm frukt under ett täcke av vit choklad. Det är en klassisk dessert som en gång i tiden skapades på restaurang PA & Co på Riddargatan i Stockholm. Gino är både enkel och snabb att tillaga. I originalreceptet används bananer, jordgubbar och kiwi men jag tycker det är himlans gott med hallon och mango! Testa själv. Jag lovar att det kommer bli en av dina dessertfavoriter! 
 
Ingredienser:
frysta hallon
frysta mangobitar
vit choklad
vaniljglass
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200-250 gr. Smörj en ugnsfast form, lägg hallon och mangobitar i formen, strö över rikligt med riven vit choklad. Ställ in i ugnen ca 20 minuter eller tills frukten puttrar och chokladen börjat smälta och fått lite färg. Serveras tillsammans med vaniljglass. Ljuvligt gott!   

RSS 2.0