Blondies med vit choklad och vita vinbär

 
Något kul och gott att göra med vita vinbär! :) 
 
Ingredienser:
 
200 g vit chocklad
100 g smör
2 ägg
0,75 dl socker
1 msk vaniljsocker
2,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
3 dl rensade och sköljda vita vinbär
florsocker att pudra på den färdiga kakan
 
Gör så här: 
Klä en bakform på ca 24 cm med bakplåtspapper. Smält smör och choklad i vattenbad. Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt.Vispa ner den smälta chokladsmeten. Vänd försiktigt ner vinbären och de torra ingredienserna. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 30 minuter. Låt kakan svalna och skär den sedan i små bitar. Pudra florsocker över kakan och förvara i kylskåp eller frys. 
 
 
 

Rödbetor med fetaost och ruccola

Ingredienser:
 
kokta rödbetor
fetaost
ruccola sallad
färsk basilika
kalamata oliver
vinegrettedressing med senap och vitlök
 
Gör så här: 
 
Blanda ihop alltsammans strax före servering. Supergott på buffén eller ihop med en god paj.
 

Lökpaj

 
 
 
Pajdeg
3 dl mjöl
100 g smör
2 vitlöksklyftor 
1 tsk torkad timjan
1 msk tomatpuré
2-3 msk vatten
 
Fyllning
2 stora gula lökar
2 stora röda lökar
2 msk rapsolja
2 ägg
2 dl riven ost (gärna med stark smak)
2 krm salt
1 krm svartpeppar
 
Gör så här: 
Blanda samman alla ingredienser till pajdegen. Låt degen vila svalt inlindad i  plastfolie ca 30 minuter.
 
Förbered fyllningen genom att skala lökarna och skära dem i tunna skicor (med fördel kan du använda en mandolin för detta moment!) Fräs löken mjuk i oljan i en stekpanna. Låt löken svalna.  
 
Kläen pajform med låga kanter (ca 24 cm i diameter). Nagga pajbottnen och täck kanterna med ugnsfolie och förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 10 minuter. 
 
Vispa under tiden äggen och blanda i riven ost, lök och kryddor. Häll fyllningen i pajskalet. Höj ugnsvärmen till 225 grader och grädda pajen ytterligare ca 20 minuter. 
 
Serveras avsvalnad som buffétillbehör, till kräftskivan eller som drinktillbehör. 
 
 
 
 

Röda vinbärssylt

Godare än jag först trodde! Jag kände att jag ville prova göra sylt även på röda vinbär (brukar annars främst göra sylt på svarta vinbär). Och det blev ju fakstiskt riktigt gott! 
 
Ingredienser: 
1 kg röda vinbär (ca 1,5 liter)
1/2 dl vatten
800 gram syltsocker
3 msk pressad citronsaft
Glasburkar att förvara sylten i
 
Gör så här: 
Rensa och koka bären med vattnet i en tjockbottnad kastrull på medelstark värme i cirka 10 minuter. Rör i socker och citronsaft och koka i ca 15 minuter. Sylten ska koka på svag värme tills den geléar sig på ytan och blir lite genomskinlig. Använd gärna en digital termometer för att mäta temperaturen som ska komma upp till 105-106 grader. Skumma sylten genom att dra med en sked utmed kastrullens kant och skeda upp skummet vartefter det bildas. När man tar bort skummet får man bort överflödig luft i sylten, vilket minimerar risken för att bakterier och mögel ska utvecklas och därmed gör sylten mer hållbar. Ös upp den varma sylten på väl rengjorda glasburkar och förslut direkt. Sylt i burkar med skruvlock vänder du upp och ner för att svalna. Burkar som på bilden ovan låter du stå upprätta när de svalnar. Förvara sylten svalt. 

Gott på rostat bröd, skorpor, scones, i fil eller yoghurt, till efterrätter, pannkakor, våfflor.
Ja den är god till typ allt :)

 
 
 
 
 

Svarta vinbärssylt

Mums så gott med egengjord svartvinbärssylt! 
 
Ingredienser:
1 liter svarta vinbär
2 dl vatten
800 gram syltsocker
Glasburkar att förvara sylten i
 
Gör så här:
Plocka 1 liter svarta vinbär, rensa och skölj av bären. Lägg bären i en stor och tjockbottnad kastrull. Värm bären och mosa lite genom att trycka bären mot kastrullkanten med en träslev. Tillsätt 2 dl vatten och låt småkoka på medelstark värme i ca 5 minuter. Ta kastrullen från plattan och rör i 800 gram syltsocker. Koka på låg värme tills sockret har löst sig, tar ca 15 minuter. Använd gärna en digital termometer för att mäta temperaturen som ska komma upp till 105-106 grader. Sylten geléar sig på ytan och blir lite genomskinlig när den är klar. Skumma sylten genom att dra med en sked utmed kastrullens kant och skeda upp skummet vartefter det bildas. När man tar bort skummet får man bort överflödig luft i sylten, vilket minimerar risken för att bakterier och mögel ska utvecklas och därmed gör sylten mer hållbar. Ös upp den varma sylten på väl rengjorda glasburkar och förslut direkt. Sylt i burkar med skruvlock vänder du upp och ner för att svalna. Burkar som på bilden ovan låter du stå upprätta när de svalnar. Förvara sylten svalt. 
Gott på rostat bröd, skorpor, scones, i fil eller yoghurt, till efterrätter, pannkakor, våfflor.
Ja den är god till typ allt :) 
 
 
 

RSS 2.0