Ugnsbakad röd paprika med fetaost och pinjenötter

 
Ingredienser
6 små röda paprikor
2-3 msk olivolja
3 vitlöksklyftor (skivade)
1-2 pkt fetaost (ca 250 gr) 
1 citron (skal och saft)
färska myntablad (ca 12 st)
3 msk pinjenötter
färsk timjan (ca 1 msk hackad timjan)
peppar
 
Gör så här
Dela paprikorna på längden, kärna ur och rensa. Gnid in paprikadelarna med olivolja och lägg de med skalsidan nedåt på en oljad ugnsplåt. Strö hälften av de tunt skivade vitlöksklyftorna i paprikorna. Lägg i tunt skivad eller smulad fetaost, myntablad, citronskal, resten av den skivade vitlöken, hackad timjan, pinjenötter och peppar. Ringla över resten av olivoljan och citronsaften. Stek i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter, eller tills paprikorna är mjuka. Serveras varma med tex ris eller ugnsstekta potatisklyftor. 
 

Quinoasallad

 
En quinoasallad som kan varieras på många olika sätt. Väldigt gott tillsammans med stekt lax! 
 
I det här receptet tänker jag bara ge dig förslag på vad du kan blanda i salladen så gör du som du själv vill och tar det du har hemma eller det du tycker allra bäst om. 
 
Ingredienser till en god salladskombination
Röd quinoa
Vitkål
Harry kuvert
Svarta bönor på burk eller frysta soyabönor
Soltorkade tomater i olja
Coctailtomater
Halloumi (och/eller 
Granatäpple
Babyspenta eller annan småbladig sallad
Solrosfrön
Pumpakärnor
 
Olivolja
Balsamvinäger
Flingsalt och svartpeppar
 
God yoghurtdressing till quinoasalladen:
Yoghurt
Thai sweet chilisås
Pressad citron
Salt och svartpeppar
 
Gör så här: 
Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Under tiden strinlar du lite vitkål, skär harry kuvert i mindre bitar, sköljer av de svarta bönorna eller kokar lätt lite soyabönor. Skär soltorkade tomater i mindre bitar. Delar coctailtomaterna. Skiva halloumin och stek i olivolja på båda sidor. Skär sedan halloumiskivorna i mindre bitar. Plockar ur kärnorna i granatöpplet.Blanda allt med den kokta quinoan, Rör om och häll olivolja och balsamvinäger över quinoasalladen, salta och peppra. Rör om och låt stå ett tag så olan och vinäger går in i salladen. Före servering blandar du i babyspenat eller annan småbladig sallad, strör över lite solrosfrön och punpakärnor. Serveras med fördel tillsammans med yoghurt blandat med thai sweetchili sås, pressad citron, salt och peppar. Quinoasalladen är god som den är men vill du ha något mer till så är grillad eller stekt lax väldigt gott till detta.  

Semmelkladdkaka

 
 
Gillar du semlor, sockerkaka och kladdkaka så kommer du älska den här kakan. Den innehåller allt på en och samma gång :) En kollega bjöd mig på den här kakan och den är bara sååå gudomligt god! Man kan antingen servera den som på bilden nedan eller servera kakan som en "tårta" genom att sprida ut vispad grädde på kakan och toppa med mandelflarn.Själv gillar jag att kunna kombinera tillbehören som jag själv önskar ha det. Den är också god som den är, utan grädde och mandelflarn :) 
 
Ingredienser
150 gram smör
100 gram mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
2,5 dl socker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 liten nypa salt
 
3 dl vispgrädde
1 påse (ca 75 gram) mandelflarn
florsocker 
 
Gör så här
Spänn fast bakplåtspapper i botten på en kakform med löstagbar botten. Smöra insidan av kanterna.Smält smöret, riv mandelmassan och stötta kardemummakärnorna i en mortel. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den stötta kardemumman, vetemjöl, vaniljsocker och en nypa salt. Vispa ihop. Tillsätt därefter det smälta och avsvalnade smöret och den rivna mandelmassan. Röra samman alltsammans. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen på 175 grader i ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna något före servering.
 
Under tiden rostar du mandelflarnen i en torr stekpanna. Passa noga så de inte bränns. Vispa grädden. Antingen serverar du grädde och mandelflarn separat till kakan eller så gör du en "tårta" genom att bred ut grädden över kakan och strör över mandelflarnen. Sikta över lite florsocker över kakan eller om du gör en "tårta" före servering så ser kakan extra läcker ut. 
 

Broccolibuketter med citrondressing

 
Ingredienser
1 broccolihuvud (ca 300 gram)
0,5 dl olivolja 
saften av en citron
flingsalt
svartpeppar
 
Gör så här
Skölj och dela i små buketter. Koka broccolin i lättsaltat vatten i r någon minut (obs! inte för länge! Den ska vara fast "al dente" och det går fort när den är delad i små bitar). Blanda samman ingredienserna till dressingen.Blanda den avrunna broccolin med dressingen och låt stå och dra en stund. Serveras med fördel ljummen men är lika god kall. Är ett nyttigt och gott tillbehör till middagen.
 
 

Vegetarisk paj med fetaost

 
Pajer kan varieras i mängder, här är ett förslag på en väldigt god vegetarisk paj med fetaost som passar utmärkt till buffébordet.
 
Ingredienser
 
Pajdeg
125 gram smör
4 dl vetemjöl
1/2 kruka färsk basilika
1/2 dl färskriven parmesan
1/2 dl kallt vatten
 
Fyllning
1 liten purjolök
1 pkt fetaost (150 gram)
ca 5 soltorkade tomater i olja
ca 15 kalamataoliver i olja (utan kärnor)
3 färska tomater
Färska basilikablad
 
3 ägg
3 dl mjölk 
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor
 
salt och svartpeppar
 
Gör så här
Blanda samman smör, mjöl, hackade basilikablad, riven parmesan. Tillsätt vatten och blanda ihop till en deg. Låt vila svalt ca 30 minuter.
 
Förbered fyllningen: Skiva och fräs purjolöken mjuk i lite smör i en stekpanna. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Dela oliverna. Hacka basilikan. Skiva de färska tomaterna. Skär fetaosten i mindre bitar.  
 
Vispa ihop ägg, mjölk, pressad vitlök, salt och peppar.
 
För en extra slät utkavlad deg lägger du en bit plastfolie under och en över degen och kvalar ut degen. Lägg den utkavlade degen i en låg pajform. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter i 225 graders ugnsvärme. Ta ut pajen och sänk ugnstemperaturen till 200 grader.  
 
Fyll det förgräddade pajskalet med den frästa purjolöken, de skivade tomaterna, de soltorkade tomatbitarna, oliverna, smula över fetaosten, sprid över den hackade basilikan. Till sist häller du över äggblandningen. Grädda pajen i ca 35 minuter mitt i ugnen på 200 grader. Pajen är klar när den är gyllenbrun.   
 
 

Broccolipasta

 
En god sommarlunchrätt som är enkel att tillaga.
 
Ingredienser för 3-4 portioner
400 gram pasta 
250 gram broccoli 
ca 1 dl frysta gröna ärtor
250 gram rökt skinka
1-2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
salt och svartperppar
färskriven parmesan
 
Gör så här
Koka pastan enligt paketets anvisningar. Hacka broccolin grovt och koka den lätt i ett par minuter i lättsaltat vatten. Låt den rinna av. Fräs finhackad skinka i en stekpanna. Lägg i broccolin och ärtorna. Rör om och låt fräsa en stund tillsammans.Rör i creme fraiche och krydda med pressad vitlök, salt och peppar efter egen smak. Lägg upp pastan på ett stort fat. Häll över broccoliröran och blanda runt. Strö färskriven parmesan över pastan före servering.   
 

Blåbärspaj

 
Ingredienser
 
Pajdeg:
4,5 dl vetemjöl
½ tsk salt
1-2 msk socker
100 gram smör
½ dl kallt vatten
 
Fyllning
ca 3-4 dl färska blåbär eller 1-2 pkt frysta blåbär, beroende på pajstorlek.
1 dl potatismjöl
1 dl socker
1 ägg till pensling
 
Gör så här
Blanda vetemjöl, salt och socker i en bunke. Tillsätt smöret som är delat i mindre bitar. Blanda ihop. Tillsätt vattnet. Rör ihop snabbt till en deg.Låt degen vila svalt en stund. Kavla därefter ut degen rätt tunt (tips! ha plastfolie på över och undersidan av degen så går kavlingen smidigt!) Lägg över den i en rätt platt pajform och fyll botten och kanterna. Skär bort överflödig deg. Låst stå svalt en stund. Kavla ut resten av degen och skär strimlor som du sen ska dekorera pajen med. Blanda blåbär med potatismjöl och socker i en bunke. Fyll pajskalet med blandningen. Dekorera med degremsor. Pensla dessa med ett uppvispat ägg. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 40 minuter i 175 grader. Serveras med vaniljsås eller vaniljglass. Mums!  

 

 

Cheesecake

 
Den här cheesecaken med kvarg blir rätt fluffig och är underbart god tillsammans med färska jordgubbar eller hemgjord jordgubbssylt.
 
Ingredienser
15 digistivekex
100 gram smör
3 ägg
2 dl socker
2 burkar kvarg (à 250 gram)
1 msk vaniljsocker
rivet skal och pressad saft från 2 lime
 
Garnering 
1 dl gräddfil
1 msk socker
1 tsk kanel
 
Gör så här
Krossa digistivekexen. Smält smöret i en kastrull och häll det sedan över kexkrossen och blanda ihop till en deg. Tryck ut degen i botten och upp på kanterna i en rund form med löstagbara kanter. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kvarg, vaniljsocker, limeskal och limesaft. Häll smeten i formen. Gräddas i nedre delen av ugnen ca 45 minuter i 175 grader. 
 
Blanda gräddfilen med socker och kanel till en kräm som du sedan brer över kakan. Grädda ytterligare ca 5 minuter. Låt kakan svalna innan servering. Serveras med fördel tillsammans med färska jordgubbar eller hemgjord jordgubbssylt.  
 

RSS 2.0