Patricias julbröd

 
 
 
Ett underbart gott bröd som min älskade mamma alltid bakar till jul.  
 
Ingredienser:
5 dl rågsikt (alt. rågmjöl)
8 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk brödkryddor (finns att köpa färdigblandade i kryddhyllan)
2 dl mörk sirap (ev mindre om man vill)
½ liter filmjölk
 
Gör så här: 
Smörj en 2 liters rak brödform. Blanda alla ingredienser och rör till en slät deg. Häll degen i formen och grädda ca 1,5 timme i nedre delen av ugnen i 175 grader. Täck ev med aluminiumfolie efter halva tiden. 
 

Olles ägghalvor

 
Nu kommer jag ge dig ett "måttlöst" recept, alltså inga angivna mått utan bara vilka ingredienser jag använder, så får du ta så mycket du vill beroende på vilken smak du vill få fram. Testa dig fram helt enkelt. Man lyckas alltid med dessa ägg! 
 
Ingredienser:
ägg
majonäs
kalles kaviar
dill
 
Gör så här: 
Koka äggen så de blir hårdkokta. Låt svalna. Skala och dela äggen i halvor. Gröp ur äggulorna och lägg i en bunke. Tillsätt majonäs och kalles kaviar och rör ihop till en smet. Klicka ut röran i ägghalvorna och garnera med dill, helst färsk men funkar bra med torkad dill också. 
 
Ägghalvorna funkar lika bra till julbordet som till påskbordet.
 
 
 

Farmors julkaka

 
 
 
                                                    Så här ser farmor Gretas julkaka
                                                    ut när den är klar! <3

När jag var liten bakade min älskade farmor denna ljuvligt goda julkaka inför varje jul. Jag har fört traditionen vidare och bakar den nu också inför varje jul. Ingen jul utan farmors julkaka. Den är försvinnande god! 
 
Ingredienser:
ca 2 dl russin (använd gärna sultanrussin) 
75-100 gr syltade apelsinskal
25 gr succat
210 gram smör
ca 2,5 dl socker
3 ägg
ca 3,5 dl vetemjöl
 
Gör så här: 
Skölj russin i ljummet vatten, torkas och blandas med ca 1 msk av vetemjölet. Ställ åt sidan. Rör smör och socker tills det blir vitt och pösigt. Tillsätt 3 äggulor, en i taget och rör emellan. Tillsätt russin, apelsinskal, succat och vetemjöl. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda i försiktigt. Häll smeten i en smord och bröad hålformad sockerkaksform. Grädda kakan i 175 grader ca 50-60 minuter. Du ser när kakan är färdig, då har den en fin gyllenbrun yta, stick gärna en potatissticka i kakan också för att se att den är färdiggräddad. Skälp upp kakan och linda in den i aluminiumfolie och förvara den med en kökshandduk runt sig i en kakburk.
OBS! Kakan måste göras 1 vecka innan den skäres upp, då blir den saftig och god.  
 
 
 
 
 

Julköttbullar

 
Ingredienser till ca 50 köttbullar:
3,5 msk ströbröd
1 dl grädde
1 msk kalvfond
500 gram köttfärs (välj själv om du vill ha nötfärs, blandfärs, kalvfärs...) 
1 gul lök, riven
1 ägg
knappt 1 tsk salt
1 tsk vitpeppar (helst nystött vitpeppar)
0,5-1 tsk mald kryddpeppar
smör till stekning
 
Gör så här: 
Bryn den rivna löken i lite smör i en stekpanna. Låt svalna. Blanda grädden med ströbröd och låt svälla några minuter. Tillsätt köttfärs, ägg, salt, vitpeppar och kryddpeppar och den rivna löken. Blanda färsen och forma köttbullar ed vattensköljda händer. Lägg köttbullarna på en fuktig skärbräda innan de steks. Stek köttbullarna på medelstark värme i smör. Det får plats ca 13 köttbullar åt gången. Skaka stekpannan så att köttbullarna blir brynta runt om. Tips är att först ha ite högre värme och när de fått en fin yta sänker du värmen och låter de steka färdigt. Skölj stekpannan med hett vatten mellan stekomgångarna.  
 
 

Saffranskaka

Försvinnande god och julig variant av sockerkaka. 
 
Ingredienser:
200 gr smör
1 pkt saffran (0,5 gr)
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
florsocker till garnering före servering
 
Gör så här: 
Smörj och bröa en rund kakform med löstagbar botten. Smält smöret och låt det svalna. Stöt saffran med lite socker i en mortel. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt saffran, smör och mjölk. Blanda vetemjöl med bakpulvret och rör ner blandningen i smeten. Häll den sedan i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter. Låt svalna. Sikta över florsocker före servering. 

Lussebullar

Lussekatt, lussebulle, lussekuse, saffranskuse eller julkuse... kärt barn har många namn! 
Här är ett riktigt klassiskt lussebullerecept och ett lite modernare recept med kesella. De blir saftiga o goda vilket recept du än använder.  
 
Klassiskt lussebullerecept
Ingredienser till 35-40 bullar: 
50 gr jäst
200 gr smör
5 dl röd mjölk
3-4 pkt à 0,5 gr saffran 
½ tsk salt
1,5 - 2 dl socker
1 ägg
ca 1,5 liter vetemjöl
 
Till pensling behövs ett uppvispat ägg och till garnering behövs russin.
 
Gör så här:
Smula sönder jästen i en stor degbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Var noga med temperaturen så det inte blir för varmt, för då dör jästen. Använd en termometer så det blir rätt temperatur på vätskan. Häll vätskan över jästen och rör om tills den löser sig. Stöt saffran med lite socker i en mortel. Rör ner saffran i vätskan. Tillsätt salt, socker, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta degen så att den lir blank och smidig och släpper från bunken. Använd gärna elvisp eller matberedare, tar ca 5 minuter. Tillsätt mer mjöl vid behov, om degen är kladdig. Strö lite mjöl över degen och täck den med en bakduk. Låt jäsa på varm, dragfri plats till dubbel storlek i ca 40 minuter. Knåda degen så den blir smidig. Forma till lussebullar som du själv vill ha de. Lägg bullarna på bakpappersklädda ugnsplåtar. Lägg på bakduk och låt jäsa i 20-40 minuter. Pensla med ägg och garnera med russin. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225-250 grader i ca 5-10 minuter. Låt svalna under bakduk. 
 
En ljuvlig doft sprider sig i köket.....  
 
 
Lussebullerecept med kesella
Ingredienser till ca 40 bullar:
50 gr jäst
100 gr smör
5 dl röd mjölk
250 gr kesella
2-3 pkt à 0,5 gr saffran 
1,5 dl socker
1,7 liter vetemjöl
 
Till pensling behövs ett uppvispat ägg och till garnering behövs russin. 
 
Gör så här:
Lägg russin i blöt i en skål. Smula ner jäst i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Var noga med temperaturen så det inte blir för varmt, för då dör jästen. Använd en termometer så det blir rätt temperatur på vätskan. Häll lite vätska över jästen och rör tills den löser sig. Häll i resten av mjölken. Blanda i kesella, saffran och socker och rör till en jämn smet. Häll i nästan allt mjöl och knåda ordentligt till en jämn och blank deg. Eller så använder du elvisp eller matberedare. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord tills degen är smidig. Forma till bullar. Lägg bullarna på bakpappersklädda ugnsplåtar. Lägg på bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Pensla med ägg och garnera med russin. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 5-10 minuter. Låt svalna under bakduk. 
 
En ljuvlig doft sprider sig i köket.....  
 
 

Chocolate chip cookies

 
"Kakor med chokladhack" kan man ju också säga men det låter inte lika coolt som den amerikanska varianten "Chocolate chip cookies". Vad man än vill kalla det så är de ljuvligt goda! Lagom sega, krispiga och kladdigt chokladiga. Man vill bara ha mer och mer och mer...
 
Ingredienser till ca 50 st:
100 gr smör
2,5 dl strösocker 
3 dl farinsocker
1 tsk salt
2 ägg
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
6-7 dl havregryn 
125 gr vit choklad av god sort
125 gr mörk choklad av god sort
 
Gör så här: 
Hacka chokladen i mindre bitar. Rör/vispa smör, socker och salt pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda därefter i de torra ingredienserna. Tillsätt chokladhacket och rör/knåda ihop degen ordentligt. Forma degen till kulor (i köttbullestorlek). Lägg ut de glest på bakpappersklädd ugnsplåt. Ugnstemperatur 175 grader. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Det får plats12 st per plåt, så man får grädda några plåtar tills alla kakor är gräddade. Men ge inte upp för det är helt klart värt mödan! Dra sedan bakpapperet med kakorna från den varma plåten och låt svalna plant. Lägg efter en stund över på galler där de får svalna ytterligare. Om du lägger de direkt på galler kan de lätt bli böjda och gå sönder eftersom de är varma och mjuka när man precis tagit ut de från ugnen. 
 

RSS 2.0