Fläskfilégryta med rosépeppar

 
Ingredienser
2 fläskfiléer (tot ca 1 kg)
200 g philadelphiaost
2,5 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad oxfond
2 msk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
1 msk grovkrossad rosépeppar
1 tsk svartvinbärsgelé
salt och peppar
smör till stekning
Färsk timjan till garnering
 
 
Gör så här
Skär filéerna i tunna skivor,  bryn i smör i stekpanna, salta och peppra på köttet, lägg över bitarna i en gryta. Vispa samman philadelphiaost, grädde, oxfond, soja, sambal oelek, rosépeppar och svartvinbärsgelé i en kastrull och låt puttra på svag värme en stund. Häll sedan såsen över köttet och låt allt sammans sjuda på svag värme tills köttet är genomkokt. Garnera med färsk timjan före servering. 
 
Serveras lämpligast med potatisgratäng eller kokt potatis och kokta haricots verts och en smarrig sallad. 
 
 

Hallongrottor med glasyr

 
Ingredienser
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
ca 1,5 dl fast hallonsylt
småkaksformar
florsocker
 
Gör så här
Blanda samman vetemjöl, socker, bakpulver, vaniljocker i en bakbunke. Skär smöret i mindre bitar som du lägger i bunken. Arbeta samman alltsammans till en stor degboll. Låt vila en stund i kylen så blir degen enklare att hantera. Forma valnötsstora runda bollar som du lägger i småkaksformar på en ugnsplåt. Grädda i ugnen ca 10 minuter i 200 grader. Låt svalna på galler. Rör ihop florsocker med lite vatten till en lagom seg massa som du ringlar över kakorna när de svalnat. Kakorna går utmärkt att frysa. 
 

Äppelkaka med hasselnötter

 
Ingredienser
4-6 äpplen, gärna en smakrik och syrlig sort
2 msk socker
100 gram smör
1,5 dl farinsocker
1,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
50 gram hasselnötter
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skala äpplena och skär i tunna skivor eller bitar. VArva äppelbitar och socker i en smord pajform. Blanda samman rumsvarmt smör, farinsocker, vetemjöl, havregryn samt grovhackade hasselnöter. Häll blandningen över äpplena i formen. Grädda i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna en stund. Servera med vaniljglass eller vanlijsås. Mums!  

RSS 2.0