Falsk bearnaisesås

Det här behövs: 
2,5 dl Creme fraiche
1 grönsaksbuljongtärning
1-2 msk torkad dragon
 
Gör så här: 
Häll creme fraiche i en kastrull, smula i buljongtärningen och häll i dragon efter tycke och smak. Är utmärkt gott till exempelvis en matig pastasallad. Och det smakar verkligen som bearnaisesås :) 
 

Fransk potatissallad

Ingredienser för 4 portioner: 
Knappt 1 kg potatis
3 schalottenlökar
1/2 dl hackad dill och persilja
1-2 msk kapris
 
Till såsen behövs: 
1 msk vinäger
2 tsk fransk senap (dijon)
1/2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1 krm socker
3 msk raps- eller olivolja
1 msk vatten
 
Gör så här: 
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Obs! Den ska inte bli för mjuk! Skala och hacka löken. Blanda ingredienserna till såsen. Skiva den ljumna potatisen och lägg den i en skål tillsammans med den hackad lök, dill och persilja. Häll över såsen och lyft potatisen så alla bitar får sås på sig. Låt potatissalladen stå ca 1 timmer före servering för att ta smak av dressingen. Strö över kapris och servera till exempelvis grillat kött, korv, rostbiff mm. Fungerar bra som buffémat! 

Tonfiskpasta med röd paprika

Ingredienser till 4 portioner: 
400 gr pasta
2 röda paprikor
1 purjolök
1 burk tonfisk i vatten 
smör till stekning
2 dl lätt creme fraiche
salt och nymalen svartpeppar
ev 1/2 dl kapris
 
Gör så här: 
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Kärna ur och skär paprikorna i mindre bitar. Skär purjolöken grovt. Fräs paprikabitar och purjolök i smör i en stekpanna. Rör ner creme fraiche och låt koka ihop några minuter. Lägg i den avrunna tonfisken och smaksätt med salt och peppar. Blanda tonfisksåsen med den kokta pastan. Strö ev över kapris före servering. 

Amerikansk hamburgedressing

Till dressingen behöver du:
4 msk tomatbaserad chilisås
2 msk majonäs
1 tsk Colmans senap
1/2 dl bostongurka
knappt en 1/2 dl finhackad gul lök
 
Blanda samman alltihopa och servera till nygrillade hamburgare! Mumsigt! 

Viltkyckling

 
 Ingredienserna enbär och vinbärssaft ger kycklingen en touch av viltsmak, därav namnet viltkyckling. Det är en av mina absoluta favoritrecept med kyckling.  
 
Ingredienser  till 4 portioner:
4 kycklingfileér
creme fraiche
1-2 msk smör till stekning
1/2 dl outspädd vinbärssaft
1 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
5 krossade enbär
1 msk torkad timjan
1 tsk kinesisk soya
färs timjan till garnering
 
Gör så här: 
Skär kycklingfileérna i mindre bitar, bryn de sedan i smör i stekpanna. Blanda creme fraiche, vinbärssaft, vatten, smulad buljongtärning, krossade enbär, timjan och soja i en bunke. Häll blandningen över kycklingbitarna och låt småputtra under lock ca 15 minuter. Garnera ev med färsk timjan.
 
Serveras med kokt potatis och en smarrig sallad. 

Patricias scones

 
Här är ett recept på enkla och goda scones att servera till helgens långfrukost eller till afternoon tea. 
 
Ingredienser:
4,5 - 5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl filmjölk
50 gr smör
 
Gör så här: 
1) Blanda mjöl, bakpulver och salt
 
2) Tillsätt smöret - finfördela med gaffel eller fingrarna. Det ska bli en grynig massa.
 
3) Tillsätt filmjölk och arbeta snabbt ihop degen. OBS! Den ska ej bli slät och jämn utan den ska knappt hålla ihop.
 
4) Dela degen i två delar. Platta till lite, strö lite mjöl på. Gör ett knivsnitt i form av ett kors på bägge bitarna.
 
5) Grädda i ugnen på 250 grader ca 10 minuter. 
 
 
 
 

RSS 2.0