Sommarsallad med sparris och räkor

 
Ingredienser
för ca 4 portioner
 
ca 700 gr färskpotatis 
ca 1 kg räkor med skal
1 bunt sparris 
1 knippe rädisor 
1 dl grovt riven västerbottenost
ca 100 gr babyspenat
1 msk pressad citronsaft
ca 2 msk riven pepparot
4-5 hårdkokta ägg
olivlja
flingsalt och nymalen svartpeppar
 
Ingredienser till pepparrotsdressing:
3 msk riven pepparrot
2 dl creme fraiche
½ dl majonäs
½ dl mjölk
1 tsk pressad citronjuice
1 tsk flytande honung
 
Gör så här:
Dela potatisarna och koka de mjuka i lättsaltat vatten. Skala räkorna. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 minuter och skär den sen i grova bitar. Skär rädisorna i skivor. Blanda potatis, räkor, sparris, rädisor och den rivna osten med spenaten. Vispa ihop citronjuice och ½ dl olivolja och vänd ner i salladen. Krydda med flingsalt och peppar. Lägg upp på ett fat och strö över riven pepparot. Dekorera med ägghalvor som på bilden.Blanda sedan ihop ingredienserna till pepparrotsdressingen. Servera gärna ett gott bröd till salladen. 
 
Jag serverade salladen tillsammans med egengjorda baguetter.
 
Baguetterecept: 
6 dl ljummet vatten
½ paket jäst
2 tsk salt
1,3 liter mjöl
 
Gör så här: 
Smula ner jästen och strö på saltet  i en bunke, häll över lite av vätskan så att jästen löser sig. Häll på resten av vätskan. Häll därefter i mjölet och rör om. Täck bunken och låt jäsa ca 2 timmar. 
Värm ugnen till 250 grader. Smörj en bakplåt. Häll ut den jästa degen på ett mjölat bakbord, obs! knåda ej degen utan dela degen i tre bitar och gör tre vridna längder som du lägger ut på den smorda plåten, skåra längderna med en vass kniv.  Låt jäsa 10-15 minuter. Grädda i ungen 15 minuter, sänk därefter värmen till 150 grader och grädda ytterligare 15-20 minuter. 
 
 
 
 

Citronfromage

 
Ingredienser 
för 4-6 portioner
 
4 blad gelatin
4 äggulor
100 gr socker
1 st citron, både skal och saft
3 dl vispgrädde
 
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 min. Vispa äggulorna och sockret till en luftig smet.Smält gelatinbladen i vattenbad och blanda med citronskal och citronsaft. Häll ner blandningen i äggsmeten. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i den svala citronblandningen. Häll fromagen i småglas och dekorera gärna med t ex hallon.

Fattigmanssoppa

Till den här soppan tar man egentligen vad man har i sitt kylskåp men här är ändå exempel på ingredienser som ger en smarrig soppa.
 
Ingredienser
för ca 6 portioner
 
2 st stjälkselleri
6-8 vitlöksklyftor
6 tomater (alt tex coctailtomater på burk)
3 morötter
2-3 buljongtärningar (höns eller grönsaksbuljong)
ca 1 dl vitt vin alt pressad citron
ca 1-1,5 liter vatten 
1 näve färska kryddor varav bladpersilja är en viktig ingrediens
1,5 dl risinipasta
1-2 burkar borlottibönor
 
Gör så här:
Skiva selleri och vitlök, skala och riv morötterna, bryn detta i en kastrull med mycket olivolja. Tillsätt smulade buljongtärningar, vin, vatten och kryddor. Låt koka ihop 30-40 min. Tillsätt därefter risinipastan och koka ytterligare ca 11 minuter. Tillsätt bönorna.Låt puttra ihop på svag värme några minuter. Serveras med fördel tillsammans med riven parmesan, bröd och citronskivor. 
 
Veggomums på högsta nivå! Går bra att frysa.
 
 
 

Timjankyckling

 
Ingredienser för 4 portioner:
500 gr kycklingfiléer
½ tsk salt
1-2 krm svartpeppar (ta några tag med pepparkvarnen)
smör och rapsolja till stekning
½ dl vatten
2 dl grädde
½ hönsbuljongtärning
2 tsk fransk dijonsenap
1 tsk torkad timjan
1 msk mjöl
 
 
Gör så här:
Vispa samman vatten, grädde, smulad buljongtärning, senap, timjan och mjöl i en bunke och ställ åt sidan. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och bryn de i smör/rapsolja i stekpanna, salta och peppra. Häll den sammanvispade såsen över kycklingbitarna och låt småkoka under lock ca 15 min. Garnera gärna med färsk timjan. Jag la i lite färska sockerärtor som fick puttra lite med kycklingen före servering. Det blev både gott och vackert. Servera görna ris eller ugnsbakade grönsaker till detta (t ex potatis och morot).
 
 
 

RSS 2.0