Torsk med spetskål och ljuvlig smörsås

 
Ingredienser:
Torskryggfilléer
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt
 
Spetskål (eller färsk vitkål) 
smör
japansk soya
salt
svartpeppar
 
Brynt smörsås
100 gram smör
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
3 msk finhackad gräslök (fryst går jätte bra) 
finrivet skal från en citron
saften från en halv citron
1 msk vatten
salt
 
Gör så här:
Lägg torskfiléerna i en smord ugnsform. Ringla lite olivolja över filléerna och gnid in de med en krossad vitlöksklyfta och salta. 
 
Dela spetskålen på längden och skär i centimetertjocka halvmånar. Lägg de i en smord ugnsform. Ringla japans soya över kålen och lägg på hyvlade skivor av smör. Salta och peppra. Sätt in ugnsformen i övre delen av ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Sänkt ugnsvärmen till 120 grader. 
Ställ ner spetskålen till nedre delen av ugnen och sätt in formen med fisken i nedre delen av ugnen när temperaturen sjunkit till ca 125 grader. Tillaga tills fisken har innertemperatur 47-56 grader,ca 15-20 minuter (använd en stektermometer för bästa resultat :) 
 
Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllene i färgen, vispa så att det inte bränns. I en annan kastrull värmer du grädden och creme fraichen så det smälter samman. Blanda i det brynta smöret, låt småputtra. Tillsätt gräslök, finrivet citronskal, citronsaft, vatten, smaka av med salt. 
 
Tillbehör till fisken, förutom den ljuvliga spetskålen! är förslagsvis kokt potatis och färgglada morötter :) ringla över såsen och njut av denna underbart goda fiskrätt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0