Skinkpasta

 
Ingredienser för 2-3 portioner:
ca 300 gr färsk pasta (eller annan pasta)
1 pkt (ca 120 gr) rökt skinka
1 liten purjolök
1-2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
ca 1,5 dl Heinz chilisås
1 dl frysta gröna ärtor
2,5 dl grädde
salt och svartpeppar
 
Gör så här: 
Koka pastan enligt paketets anvisningar. Skär purjolöken i smala slantar och skär skinkan i mindre bitar. Fräs lök och pressad vitlök i en stekpanna. Tillsätt skinkan, tomatpuré och chilisås. Häll på grädden och ärtorna och låt småputtra en stund. Saka av med salt och peppar. Blanda såsen med den nykokta pastan. Garnera gärna med persilja, vilket även blir en god smak i rätten. Klart!  

Vegansk ärtsoppa

Ingredienser för ca 2 portioner:
4 dl gröna ärtor, frysta
2,5 dl vatten
1 msk grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
2 cm färsk ingefära,(ca 1 msk hackad/riven)
1 msk torkad basilika
1 dl havre- eller sojagrädde
salt och svartpeppar
 
Gör så här:
Häll ärtor i en kastrull med vatten, buljong, pressad vitlök, ingefära och basilika. Låt koka upp. Mixa efter en stund soppan slät och tillsätt grädden. Spä eventuellt med mer vatten så soppan får bra konsistens. Smaka av med salt och peppar. 
 
 
 

Tiramisu

En klassiker på min nyårsmeny! 

Tiramisu är en italiensk dessert. Tiramisu betyder ungefär "dra mig upp" eller "pigga upp mig" vilket sägs komma av att desserten innehåller kaffe och kakao, som båda innehåller uppiggande ämnen. Det är en uppskattad dessert som man bara vill ha mer och mer av. 

 

Ingredienser för ca 4-6 portioner

12 st savoiardikex
1,5 dl starkt kaffe
2 ägg
5 msk strösocker
200 gr Mascarpone färskost
1-2 msk konjak eller mandellikör (amaretto)
kakao att sikta över den färdiga desserten före servering

 

Gör så här: 
Doppa undersidan av kexen i kaffet. Lägg dem sedan med kaffesidan neråt i ett lager på ett fat med kanter. Vispa äggvitorna hårt. Ställ åt sidan. Vispa gulorna med sockret till det blir ljust och pösigt. Blanda ner konjak eller likör och mascarponeosten. Vänd försiktigt i äggvitan och rör om så att allt blandar sig väl. Bred ut blandningen över kexen. Täck med plastfolie och ställ in i kylskåp ett par timmar före servering. Strax före servering siktar du lite kakao över kakan. Desserten blir nästan godast om den görs en dag innan den ska serveras.  

 

 

 

 

 


Ottilias veganska julbröd

 
Det här är ett helt fantastiskt bröd och kommer bli en ny favorit på julbordet. Givetvis kan man äta det året om :) Receptet kommer ursprungligen från en annan veganblogg så jag kan inte ta åt mig äran denna gång. Men jag vill sprida det så fler kan ta del av det goda receptet! 
 
Ingredienser och gör så här: 

DAG 1:
5 dl vatten
4,5 dl rågkross
3 dl pumpafrön (eller solrosfrön)
1 dl linfrön
100 g aprikoser (ca 1,5 dl)
100 g hasselnötter (ca 1,5 dl)
1 msk salt

Koka upp vattnet. Blanda alla torra ingredienser i en skål och häll över det kokheta vattnet, rör ihop, täck skålen med plastfolie och låt stå i kylskåp tills nästa dag


DAG 2:
5 dl vatten
2 dl mörk sirap
1 paket färsk jäst (50 g)
5,5 dl grovt rågmjöl
6 dl fint rågmjöl
5 dl vetemjöl
neutral olja (t ex rapsolja)

Smula sönder jästen i en stor degbunke. Tillsätt sirap och vattnet, som först värmts till 37 grader. Rör tills allt löst sig. Blanda ihop alla mjölsorter i en separat skål och börja sedan att tillsätta lite av mjölblandningen i taget i den ljumma jästblandningen. Arbeta in mjölet ordentligt och tillsätt till sist frö- och nötblandningen från dagen innan, se till att allt blandas ihop ordentligt, degen ska vara kladdig och kompakt. Använd gärna händerna för att knåda ihop degen. 

Smörj två avlånga brödformar med en neutral olja och mjöla därefter formarna. Fyll upp de mjölade formarna till 2/3 och platta till ordentligt. Sätt på ugnen på 250 grader. Låt bröden jäsa i 40 minuter i sina formar under en kökshandduk. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och släng in lite kallt vatten i ugnen innan du gräddar båda formarna i mitten av ugnen i ca 60 minuter. 

När bröden är klara ska de viras in i rena kökshanddukar och allra helst vila ett dygn för att smaka allra bäst.
Går bra att frysa! 

 

 


Janssons frestelse

Den här janossons frestelse görs med ansjoviskryddade sillfiléer. 
 
Ingredienser: 
fast potatis
1 gul lök
1 liten burk ansjoviskryddad sill
ca 2 dl grädde
ströbröd
smör
 
Gör så här: 
Skala och strimla potatisen. Skala och skiva löken. Klipp sillfiléerna i mindre bitar. Smörj en ugnsäker form. Varva potatis, lök och sillfiléer . Häll över sillspadet och grädden. Täck med ströbröd och lägg ett par klickar smör på toppen innan den ställs in i ugnen på 225 grader ca 30 minuter. Känn med en potatissticka så potatisen är klar.  

RSS 2.0