Toscakaka

Den italienska operan Tosca, med musik av bland andra Puccini, har troligtvis gett namnet åt denna smarriga kaka. 
 
Ingredienser
 
Kakbotten
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
 
Glasyr
100 g smör
2 msk mjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen, det avsvalnade smöret och mjölken i smeten som du rör ner i äggsmeten. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter. Under tiden förbereder du glasyren. 
 
Blanda alla ingredienser till glasyren i en kastrull.Värm under omrörning tills det tjocknat. Bred ut glasyren över kakan. Grädda kakan i mitten av ugnen ytterligare ca 15 minuter eller tills glasyren fått färg. Låt kakan svalna. 
 
 

Broccolipaj

 
 
Ingredienser
 
Pajdeg
125 g Smör
3 dl mjöl
1 msk linfrön
2 msk kallt vatten
 
Fyllning
400 g broccoli
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
150 gram riven ost 
smör till stekning
 
Äggstanning
3 ägg
3 dl grädde
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
 
Gör så här
Hacka samman smör, mjöl och linfrön. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm, Tryck ut degen pajformen. Nagga botten med en gaffel och ställ formen i frysen ca 10 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter i 200 grader.
 
Skär broccolin i mindre bitar som du kokar i saltat vatten ca 5 minuter, låt rinna av. Skär purjolöken i tunna slantar, skala och hacka vitlöken. Fräs löken i smör i en stekpanna stills löken blir mjuk. 
 
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Fördela lök, broccoli och den rivna osten i pajskalet och häll på äggstanningen. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills den fått fin färg. 
 
 
 

RSS 2.0