Silviakaka

En saftig kaka med en glasyr gjord av smör, vaniljsocker och kokos! 
 
Ingredienser: 
 
Kakan: 
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
 
Glasyren: 
100 gram smör
1 dl socker
0,5 msk vaniljsocker
1 äggula
0,5 + 0,5-1 dl kokosflingor
 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver som du blandar ner i äggpöset. Tillsätt det kokande vattnet och rör till en jämn smet. 
Häll smeten i en smord och kokosströdd form (ca 24 cm i diameter). Grädda kakan i nedre delen av ugnen 25-30 minuter beroende på ugn. Ta ut kakan och låt den svalna. 
Gör iordning glasyre genom att koka upp smör, socker och vaniljsocker i en kastrull. Blanda sedan i äggulan och 0,5 dl kokosflingor. Hälls meten över kakan och strö på ytterligare kokosflingor, ca 0,5-1 dl, över kakan. Förvaras kakan i kylen. 
 

Papardelle med svamp och salvia

Att salvia kan vara en så fantastisk smaksättare! Mums och så doftar det väldigt gott också! 
 
Ingredienser för 4-6 personer: 
Valfri svamp ca 400 gram (t ex champinjoner, kastanjechampanjoner, skogschampinjoner...)
Riven parmesanost, ca 200 gram
Smör, ca 75 gram
Grädde, ca 2-3 dl
Salvia (1 kruka färsk salvia)
Vitlök 1-2 klyftor
salt, vitpeppar, svartpeppar
 
Gör så här: 
Skiva rensad svamp i tunna skivor. Lägg i en stekpanna/gryta och låt vätskan svettas ut på medelhög värme. Höj värmen och tillsätt ca 50 gram smör och stek svampen tills den fått färg. Krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar.Tillsätt grädden och låt puttra tills grädden tjocknat något. Lägg då i drygt häften av salviabladen (jag brukar skära de i mindre bitar om det är stora blad) och pressad vitlök. Koka pastan och blanda ner den i svampsåsen och blanda ned den rivna parmesanosten. Fräs resten av salviabladen i lite olja som du toppar med vid serveringen. 
Som tillbehör till denna fantastiska pastarätt kan du steka skivor av någon god korv, exempelvis lite kryddstark chorizo. Det förhöjer smakupplevelse och blir en matigare rätt. Funkar även bra med fetaost till pastan om man inte vill ha korv. 
 
Serveras gärna tillsammans med en smarrig sallad. 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0