Veganska rödbetsbiffar

Smakrika och saftiga rödbetsbiffar som med fördel steks i lite cocosolja, vilket ger en härligt god smak.Serveras med råris eller bulgur och en god pepparsås. Inspirationen ramlade över mig när jag läste andra liknande recept :) 
 
Ingredienser till ca 10-12 biffar
 
3-4 stora rödbetor 
2-3 potatisar 
1 liten gul lök
1 msk potatismjöl eller ca 2 msk maizena majsstärkelse
1 dl ströbröd
1,5 msk kallt vatten
salt och peppar
ströbröd till panering
cocosolja till stekningen (det går bra med en neutral olja också, t ex rapsolja) 
 
Ingredienser till pepparsåsen: 
2 dl havregrädde 
1 tsk tomatpuré
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 msk rött vin
1/2 tsk svartpeppar
 

Gör så här: 
Skala och grovriv rödbetor och potatis. Skala och finhacka löken. Tillsätt potatismjöl, ströbröd, salt och peppar. Rör om ordentligt så allt blandar sig väl. Låt smeten stå kallt en stund. Forma till biffar och vänd i ströbröd före stekning i oljad stekpanna på medelhög värme, ca 3 minuter på varje sida. 

Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull. Låt koka upp på svag värme under omrörning. 

Servera biffarna med råris eller bulgur, pepparsås och en sallad. Ett gott tillbehör var vår egeninlagda surkål! Kan tänka mig att det även är gott med saltgurka till denna rätt. Du får helt enkelt prova dig fram vad dina smaklökar vill ha. 

 


Chokladmuffins

 
Kladdkakemuffins är ett annat namn på dessa små godingar. Passar utmärkt som dessertbakelse tillsammans med hallon och en klick grädde eller vaniljglass. 
 
Ingredienser till ca 12 muffins:
100 gr smör
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
 
Gör så här:
Smält smöret och låt svaln. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör om. Ett tips är att sikta kakaon så slipper det bli klumpar. Häll över blandningen i äggvispet och vispa så det blir en slät smet. Blanda till sist i smöret. Du kan liksom vända i det med en slickepott. Rör runt till smöret kommit in i smeten ordentligt. Placera pappersformar, mindre bullformar, på en långpanna. Fördela sedan smeten i pappersformarna så de blir halvfulla. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter. Låt svalna på galler. 
 
 

Ćevapčići med bulgursallad

 
Ćevapčići är en köttfärsrätt från Balkan som ofta serveras med paprikaröran ayvar, rå lök, pitabröd och yoghurt. Det är Bosnien Herzegovinas nationalrätt. Godast är det med lammfärs och jag serverar mina Ćevapčići med en bulgursallad och yoghurtsås. 
 
Ingredienser för ca 4 port:
500 gr lammfärs (går också bra med blandfärs men då gärna med en del lammfärs)
1 äggula
1 finriven gul lök
1-2 tsk sambal oelek
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
rapsolja till stekning
 
Ingredienser till bulgursallad (en form av tabbouleh) för ca 4 port:
3 dl bulgur
2 dl bladpersilja
ca 10 färska myntablad
1/2 gurka
4 tomater
1 liten röd lök
saft av en citron
4 msk olivolja
salt och svartpeppar
ev svarta oliver
 
Ingredienser till yoghurtsåsen:
Matlagningsyoghurt
Hackad färska myntablad och bladpersilja
pressad vitlök
salt och svarpeppar
 
Mängd efter tycke och smak, prova dig fram till en smak som du tycker om.
 
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser till en smidig färs. Forma järpar av färsen, dvs avlånga köttbullar :) Stek järparna så de får fin färg runtom. Håll de sedan varma i en ugnssäker form med aluminiumfolie över i ca 120 graders ugnsvärme, medans du gör iordning resten av tillbehören.
 
Tillaga bulgur enligt förpackningens anvisningar. Hacka persiljan och myntabladen. Skär gurkan och tomaterna i små kuber. Skala och finhacka rödlöken. Blanda alla grönsakerna och ev oliver i en skål. Vänd ner bulgur och blanda runt. Blanda citronsaft och olivolja och rör ner i bulgurblandningen. Smaka av med salt och svartpeppar.
 
Blanda alla ingredienser till såsen och låt såsen vila en stund i kylskåpet tills det är dags att servera.
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0