Kyckling med dragonkräm

 
Ingredienser
 
600 g kycklinglår med skinn
1-2 vitlöksklyftor (oskalade)
1-2 kvistar av färsk dragon
smör
salt och peppar
 
Dragonsås:
2 dl crème fraîche
2 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk torkad dragon
1 tsk flytande honung
salt och peppar
 

Gör så här
Lägg en rejäl klick smör, krossad vitlöksklyfta och färsk dragon i en stekpanna. Salta och peppra kycklingen runt om. Stek först kycklingen med skinnet ner på hög värme för att bryna på filéerna ordentligt. Vänd och ös hela tiden med smöret under stekningen. Tillsätt mer smör vid behov, Sänk värmen och låt steka till en innertemperatur på 66-67 grader. (använd gärna en termometer).

Dragonsåsen gör du genom att vispa crème fraiche med elvisp tills den blir riktigt fluffig, först blir den lös men ju längre du vispar desto fastare blir den. Blanda med dijonsenap, vitvinsvinäger, torkad dragon och honung. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt fram till servering

Serveras gärna tillsammans med ugnsstekta potatisklyftor och en ruccolasallad med pressad citron.


Knäckig äppelpaj

 
Ingredienser
 
Fyllning
4-6 äpplen
knappt 1 dl råsocker
3 tsk kanel
2 tsk malen kardemumma
2 matskedar majsstärkelse eller potatismjöl
 
Smuldeg 
2 dl strösocker
2 krm salt
3,5 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g smör
0,5 dl ljus sirap

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skär äpplena i mindre bitar som du blandar med ingredienserna till fyllningen. Lägg allt i en smord pajform.

Blanda ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Tillsätt smält smör och sirap. Rör ihop alltsammans och krama gärna ihop degen med händerna så det blir lite klumpar, klicka ut degen över fyllningen så den täcks.

Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
Servera pajen med en vaniljglass av god kvalitet eller varför inte med vaniljsås om du hellre tycker om det. Pajen är minst lika god dagen efter, om inte ännu godare. Förvaras i kylskåp. 

 


RSS 2.0