Kyckling med dragonkräm

 
Ingredienser
 
600 g kycklinglår med skinn
1-2 vitlöksklyftor (oskalade)
1-2 kvistar av färsk dragon
smör
salt och peppar
 
Dragonsås:
2 dl crème fraîche
2 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk torkad dragon
1 tsk flytande honung
salt och peppar
 

Gör så här
Lägg en rejäl klick smör, krossad vitlöksklyfta och färsk dragon i en stekpanna. Salta och peppra kycklingen runt om. Stek först kycklingen med skinnet ner på hög värme för att bryna på filéerna ordentligt. Vänd och ös hela tiden med smöret under stekningen. Tillsätt mer smör vid behov, Sänk värmen och låt steka till en innertemperatur på 66-67 grader. (använd gärna en termometer).

Dragonsåsen gör du genom att vispa crème fraiche med elvisp tills den blir riktigt fluffig, först blir den lös men ju längre du vispar desto fastare blir den. Blanda med dijonsenap, vitvinsvinäger, torkad dragon och honung. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt fram till servering

Serveras gärna tillsammans med ugnsstekta potatisklyftor och en ruccolasallad med pressad citron.


Knäckig äppelpaj

 
Ingredienser
 
Fyllning
4-6 äpplen
knappt 1 dl råsocker
3 tsk kanel
2 tsk malen kardemumma
2 matskedar majsstärkelse eller potatismjöl
 
Smuldeg 
2 dl strösocker
2 krm salt
3,5 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g smör
0,5 dl ljus sirap

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skär äpplena i mindre bitar som du blandar med ingredienserna till fyllningen. Lägg allt i en smord pajform.

Blanda ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Tillsätt smält smör och sirap. Rör ihop alltsammans och krama gärna ihop degen med händerna så det blir lite klumpar, klicka ut degen över fyllningen så den täcks.

Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
Servera pajen med en vaniljglass av god kvalitet eller varför inte med vaniljsås om du hellre tycker om det. Pajen är minst lika god dagen efter, om inte ännu godare. Förvaras i kylskåp. 

 


Torsk med spetskål och ljuvlig smörsås

 
Ingredienser:
Torskryggfilléer
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt
 
Spetskål (eller färsk vitkål) 
smör
japansk soya
salt
svartpeppar
 
Brynt smörsås
100 gram smör
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
3 msk finhackad gräslök (fryst går jätte bra) 
finrivet skal från en citron
saften från en halv citron
1 msk vatten
salt
 
Gör så här:
Lägg torskfiléerna i en smord ugnsform. Ringla lite olivolja över filléerna och gnid in de med en krossad vitlöksklyfta och salta. 
 
Dela spetskålen på längden och skär i centimetertjocka halvmånar. Lägg de i en smord ugnsform. Ringla japans soya över kålen och lägg på hyvlade skivor av smör. Salta och peppra. Sätt in ugnsformen i övre delen av ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Sänkt ugnsvärmen till 120 grader. 
Ställ ner spetskålen till nedre delen av ugnen och sätt in formen med fisken i nedre delen av ugnen när temperaturen sjunkit till ca 125 grader. Tillaga tills fisken har innertemperatur 47-56 grader,ca 15-20 minuter (använd en stektermometer för bästa resultat :) 
 
Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllene i färgen, vispa så att det inte bränns. I en annan kastrull värmer du grädden och creme fraichen så det smälter samman. Blanda i det brynta smöret, låt småputtra. Tillsätt gräslök, finrivet citronskal, citronsaft, vatten, smaka av med salt. 
 
Tillbehör till fisken, förutom den ljuvliga spetskålen! är förslagsvis kokt potatis och färgglada morötter :) ringla över såsen och njut av denna underbart goda fiskrätt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fisksoppa

 
Ingredienser:
ca 400-600 gr Torsk (frysta filéer använde jag)
1-2 morötter som du slantar
3-5 potatisar (beroende på sstorlek) som du skär i mindre bitar
1 gul lön som du hackar till mindre bitar
1-3 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
2 fiskbuljontärningar 
1 liter vatten
Persilja
Salt
Vitpeppar
ev några chiliflakes
Smör till stekning
 
Gör så här:
Fräs grönsakerna i smör i en gjutjärnsgryta eller liknande
Tillsätt tomatpuré, rör runt, Salta och peppra, tillsätt vin, smula ner fiskbuljongtärningarna, tillsätt vatten, Låt småputtra ganska länge tills grönsakerna börjar bli mjuka. Tillsätt fisken i mindre bitar, låt sjuda några minuter tills fisken är vit och fast, rör om försiktigt, strö över  lite hackad persilja. 
Färdig att serveras! Mums! 
 
 

Äggnudlar med kycklingwok och grönsaker

 
Här kommer återigen ett mumsigt recept med vad jag hade hemma :) Jag slängde ihop den här woken och blandade med äggnudlar. Det blev gudomligt gott! Try it your way! :) 
 
Ingredienser
Kycklingfilé
Morötter
Purjolök eller salladslök
Vitkål
Rapsolja
Japansk soya
Oystersås
Äggnudlar
Ev rostade sesamfrön till topping 
Rapsolja till stekning/wokning
Ev oystersås
 
Ingredienser till marinaden som jag hade till kycklingen
0,5 dl rapsolja
1 dl japansk soya
1-2 tsk sesamolja
1-2 msk tomatpuré
liten bit riven färsk ingefära
1 färsk chili grovt hackad eller några torkade flarn av torkad chili
1-2 vitlöksklyfor
Koriander (färsk eller fryst) 
1-2  tsk råsocker
salt/peppar
 
Gör så här
Skär kycklingen i små bitar. Rör ihop ingredienserna till marianden, som du blandar med kycklingen. Låt stå ett bra tag före du steker eller wokar kycklingen. Skiva morötterna tunt, strimla vitkål, skär purjolök/salladslök i slantar. Fräs i rapsolja i panna, salta och peppar, rör runt tills grönsakerna blir lite lagom mjuka. Blanda ner stekt/wokad kyckling med grönsakerna. Rör runt och låt fräsa ihop ett tag så kycklingen blir ordentligt genomstekt. Tillaga under tiden äggnudlarna enligt instruktion på förpackningen. Blanda nudlarna med grönsaks- och kycklingröran, rör om, tillsätt ev lite oystersås och soya smaka av. Servera. Mums!  
Du kan också testa att kläcka i ett ägg när du blandat nr du blandat äggnudlarna med grönsaks- och kycklingröran, rör då om så ägget tillagas i pannan.
 
 

Shepherd´s pie à la Hedda

 
Min variant av shephard´s pie :) Enkelt och gott!
OBS! Detta är ett måttlöst recept :) Ta mängd efter tycke och smak och beroende på antal som ska äta. 
 
Ingredienser: 
Köttfärs
Tacokrydda
Gröna ärtor (frysta) 
Potatis till den hemmagjorda potatismosen
Riven ost
Smör 
Mjölk
 
Ingredienser till såsen: 
Grädde
köttbuljong 
soja
röd- eller svartvinbärsgelé
 
Gör så här: 
Skala och koka potatis tills den blir mjuk. Värm smör och mjölk i en kastrull. Stek köttfärsen, tillsätt tacokrydda enligt anvisningarna på paketet, låt koka ihop en stund. Stompa den färdigkokta potatisen och vispa den till slät mos tillsammans med den varma vätskan. Lägg köttfärsen i en smord ugnsform, tillsätt gröna ärtor över köttfärsen, bred ut potatismos, strö över riven ost och klicka ut lite smör, Värm i 200 grader i ugnen ca 20-20 minuter . 
 
Gör under tiden såsen genom att hälla grädden i en kastrull, smula ner en köttbuljongtärning, lite soja, några klickar gelé, låt koka ihop och sen småputtra ett tag, smaka av, salta/peppra vid behov. 
 
Servera din shepherd´s pie med sås och en smarrig sallad. 
Det här var en av barnens favoriträtter när de var små. En annan variant av tacos hahaha.  
 

Knäckig rabarberpaj

 
Finns det något godare än en nygräddad paj gjord på säsongens första rabarber?! 
 
 
Innan receptet kommer här först lite rabarberhistorik: 
Rabarber odlades från början som medicinalväxt och härstammar från nordöstra Kina. Det var först när socker blev vanligt och billigt under 1700- och 1800-talet som man började äta växten. Rabarber har under 1900-talets krigsår varit en källa till C-vitamin. Eftersom rabarber innehåller oxalsyra, vilket i stora mängder är giftigt, bör man inte äta föööör mycket rabarber. Små barn och personer med anlag för njursten ska undvika rabarber helt. Rabarberbladen innehåller särskilt mycket oxcalsyra och ska därför inte alls ätas. Vanligtvis äts rabarber som kokt till kräm, saft eller i paj.
Nu till det smarriga rabarberpajsreceptet :) 
 
Ingredienser: 
ca 500 gram rabarber
2,5 dl havregryn
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
125 gram smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
en klick smör samt ev lite riven kokos till pajformen
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smör tillsammans med grädde och sirap i en kastrull. Blanda därefter i de torra ingredienserna. ansa rabarberna och skär i mindre bitar. Lägg dem i en smord rund ugnssäker form. Jag brukar strö kokos i botten för en extra smakupplevelse. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40-45 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna något före servering. Serveras tillsammans med vanlijsås och/eller vaniljglass. Förvara pajen i kylen, om det blir nåt över förstås :) 
 
 

Key lime pie med marängtäcke

 
Ingredienser
200 gram Digestivekex (ca 14 st)
100 gram smält smör
4 ägg (äggulorna används i fyllningen och vitorna till marängen som pajen toppas med)
1 burk sötad kondenserad mjölk 
2 lime (finrivet skal och ca 0,75 dl pressad limesaft)
1 dl socker
 
Gör så här
Sätt ugnsvärmen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull. Mixa/krossa digestivekexen till smulor som du blandar med det smälta smöret. Tyck ut blandningen i en rund bakform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. 
Grädda pajskalet i ca 10 minuter, låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 125 grader. 
Blanda kondenserad mjölk med 4 äggulor, finrivet limeskal och pressad limesaft i en bunke. Rör och blanda väl. Häll blandningen i pajskalet och grädda i ugnen ca 30 minuter. Låt kakan svalna och ställ den sen i kylen någon eller några timmar före servering. 
Marängen till toppingen gör du genom att långsamt vispa de fyra äggvitorna så de blir fluffiga. Tillsätt 1 dl socker och fortsätt vispa till hårt skum. Bred över marängen över den kalla pajen. (Jag brukar bara ta drygt hälften av marängen på kakan, vilket jag tycker ger ett lagom högt marängtäcke.) Antingen gräddar du marängen under grill i ugnen i några minuter eller så bränner du av märängen med en gasbrännare.   
 
Servera och njut av denna fantastiska dessert! 
 
 
 
 

Fänkålspasta

 
Ingredienser
1 stor fänkål eller 1-2 mindre (riv fänkålen i en köksmandolin eller skiva tunnt) 
2 schalottenlök eller 1 gul lök (finhackad lök) 
2-3 hackade vitlöksklyftor
1-2  msk kapris
4-5 sardellfiléer (finhackade)
1/2 ask coctailtomater i halvor
1.2 dl grovhackad persilja (gärna bladpersilja) 
1/2 -1 citron (citronzest och pressad citronsaft efter tycke och smak) 
1 dl olivolja
salt och peppar
ev några coctailtomater
parmesanost
Pasta som du gillar 
 
Gör så här
Riv fänkålen som du blandar med citronzest, citronsaft, lite olivolja, salt och peppar. Ställ åt sidan så det får stå och dra en stund. 
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. 
Stek hastigt finhackade sardeller, hackad vitlök och kapris samt tomathalvorna i olivolja i en stekpanna. Tillsätt pastan och fänkålen. Blanda runt och låt allt bli genomvarmt. Blanda i riven parmesan och bladpersilja före servering. 
 
 
 

Grönkålspizza med chevre, valnötter och granatäppelkärnor

 
En bit av denna goda grönkålspizza passar utmärkt som tilltugg till glögg eller en kall öl, eller till både och :) Vi kan kalla denna läckra pizza för "julpizza" :) 
 
Ingredienser
1 paket (400 g) surdegspizza (färsk pizzadeg) 
150 g naturell färskost (t ex philadelphiaost)
150 gr getost (i bitar/smulad) 
50-100 gr grovhackad grönkål (ta bort stjälkarna) 
0,5 granatäpple (kärnorna ur ett halvt granatäpple) 
2 dl grovhackade valnötter
2 msk flytande honung
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
 
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Tryck/dra ut degen och lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Bred ut färskost på degen. Lägg ut getosten över pizzan. Grädda pizzan mitt i ugnen 8-10 minuter. 
Ta ut pizzan och lägg på grönkålen och valnötterna. Grädda ytterligare 8-10 minuter. 
Ta ut pizzan och toppa med granatäpplekärnor, ringla över honung och olivolja och strö lite flingsalt över pizzan strax före servering. 
Förslagsvis skär du pizzan i mindre bitar och serverar som tilltugg eller som förrätts-snacks eller bara äter den som den är och njuter av dess underbara smakkombinationer. 
Man vill liksom bara ha mer och mer och mer. 
 
 

Lövbiff i chimichurri marinad

 
Chimichurri är en slags kryddstark sås, som även kan användas som marinad till exempelvis lövbiff eller grillat kött. Ursprungligen kommer chimichuri från Argentina och Uruguay men har blivit vanlig i Mexico och även spridit sig till andra delar av världen.

Ingredienser

500 gram lövbiff
smör till att steka köttet 
 
Chimichurri-marinad:
1-2 st finhackad schalottenlök (4 msk) 
3-4 hackade vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
2 dl hackad persilja 
1 dl olivolja
0,5 dl pressad citronsaft
salt och peppar
 
Gör så här
Blanda alla ingredienser till chimchurri marinaden och låt stå och dra och gott till sig i någon timme.
Koka långkornigt ris enligt anvisningarna på förpackningen. 
Strimla köttet och stek i smör i en stekpanna. 
Lägg upp köttet på ett fat och häll över marinaden och blanda runt lite. 
Serveras direkt till det nykokta riset. Vill du så kan du ha någon fräsch grönsallad till. Japansk soya är också gott att ha på riset
 
Enkelt och gudomligt gott!  
 
 
 
 
 

Gnocchi med brynt smör och färsk salvia

 
Så enkelt men sååå gott! :) 
 
Ingredienser
400 gram färsk gnocchi
100 gram champinjoner
1 kruka salvia
50-75 gram smör för bryning
50 gram smör till stekning av champinjonerna
citronsaft
2 dl riven parmesan 
salt och svartpeppar
 
Gör så här
Skär champinjonerna i klyftor, stek i rikligt med smör så de får fin färg, salta och peppra. Ställ åt sidan. Bryn smör i en traktörpanna eller i en större kastrull.Tillsätt salviablad i mindre bitar. Salta och peppra samt pressa över lite citron. Rör ihop och låt brynas ihop en stund. Ställ åt sidan. Under tiden kokar du gnocchin enligt paketets anvisningar, ca två minuter i saltat vatten. Lyft över gnocchin med en hålslev till traktörpannan med det brynta smöret och tillsätt de stekta champinjonerna, Blanda sedan allt försiktigt och tillsätt riven parmesan. Lägg gärna några färska salviablad på toppen före servering. 
 
Mums! Citronen gör det lite syrligt och blir som pricken över i tillsammans med det bynta smöret.
Mums igen! 
 
 
 

Plommonchutney med sting

 
Mums vilken god plommonchutney!
 
Ingredienser
1,5 kg plommon (jag använde Victoriaplommon) 
1 dl vatten
saften av två stora citroner
0,5 kg syltsocker
1 msk salt
2,5 dl rödvinsvinäger
2 stora röda lökar
1 gul lök
3 stora vitlöksklyftor
0,5 dl gula senapsfrön
1 tsk cayennepeppar
1-2 tsk chiliflakes
 
Gör så här
Skölj och dela plommonen så du enkelt kan ta bort kärnorna. Skär därefter i mindre bitar. Lägg plommonbitarna i en tjockbottnad kastrull och tillsätt 1 dl vatten. Låt småkoka under lock ca 15 minuter. Hacka under tiden lök och vitlök i mindre bitar som du sedan lägger i kastrullen tillsammans med vinäger, socker, salt, citronsaft och senspsfrön. Rör om och koka på svag värme i ca 30-40 minuter. Skumma och häll över på väl rengjorda glasburkar. Förvaras sedan svalt. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Silviakaka

En saftig kaka med en glasyr gjord av smör, vaniljsocker och kokos! 
 
Ingredienser: 
 
Kakan: 
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
 
Glasyren: 
100 gram smör
1 dl socker
0,5 msk vaniljsocker
1 äggula
0,5 + 0,5-1 dl kokosflingor
 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver som du blandar ner i äggpöset. Tillsätt det kokande vattnet och rör till en jämn smet. 
Häll smeten i en smord och kokosströdd form (ca 24 cm i diameter). Grädda kakan i nedre delen av ugnen 25-30 minuter beroende på ugn. Ta ut kakan och låt den svalna. 
Gör iordning glasyre genom att koka upp smör, socker och vaniljsocker i en kastrull. Blanda sedan i äggulan och 0,5 dl kokosflingor. Hälls meten över kakan och strö på ytterligare kokosflingor, ca 0,5-1 dl, över kakan. Förvaras kakan i kylen. 
 

Papardelle med svamp och salvia

Att salvia kan vara en så fantastisk smaksättare! Mums och så doftar det väldigt gott också! 
 
Ingredienser för 4-6 personer: 
Valfri svamp ca 400 gram (t ex champinjoner, kastanjechampanjoner, skogschampinjoner...)
Riven parmesanost, ca 200 gram
Smör, ca 75 gram
Grädde, ca 2-3 dl
Salvia (1 kruka färsk salvia)
Vitlök 1-2 klyftor
salt, vitpeppar, svartpeppar
 
Gör så här: 
Skiva rensad svamp i tunna skivor. Lägg i en stekpanna/gryta och låt vätskan svettas ut på medelhög värme. Höj värmen och tillsätt ca 50 gram smör och stek svampen tills den fått färg. Krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar.Tillsätt grädden och låt puttra tills grädden tjocknat något. Lägg då i drygt häften av salviabladen (jag brukar skära de i mindre bitar om det är stora blad) och pressad vitlök. Koka pastan och blanda ner den i svampsåsen och blanda ned den rivna parmesanosten. Fräs resten av salviabladen i lite olja som du toppar med vid serveringen. 
Som tillbehör till denna fantastiska pastarätt kan du steka skivor av någon god korv, exempelvis lite kryddstark chorizo. Det förhöjer smakupplevelse och blir en matigare rätt. Funkar även bra med fetaost till pastan om man inte vill ha korv. 
 
Serveras gärna tillsammans med en smarrig sallad. 
 
 
 
 
 
 

Kärleksmums

Kärt barn har många namn, dessa godingar kallas även för snoddas.
 
Ingredienser: 
150 gram smör
2 ägg
3 dl socker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakaopulver
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
 
Glasyr: 
75 gram smör
1- msk kallt kaffe
1 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl florsocker
 
Kokosflingor till garnering
 
Gör så här: 
Smält smöret och låt svalna. 
Visp ägg och socker pösigt.
Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker, kakaopulver och bakpulver varvat med mjölken och det avsvalnade smöret. Häll smeten i en smord och kokosbröad långpanna. 
Grädda kakan i nedre delen v ugnen i ca 15 minuter. Låt kakan svalna. 
Smält under tiden smöret till glasyren.
Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning. 
Bred ut glasyren på kakan. Strö på rikligt med kokos. Skär kakan i fyrkantiga bitar. 
Går jättebra att frysa.
 

Picklade ägg

 En återfunnen påsktradition från min barndom. 
 
Ingredienser: 
1-2-3 lag: 1 dl ättiksprit 12%, 2 dl socker, 3 dl vatten
 
6 ägg
2 lagerblad
4 vitpepparkorn
4 kryddpepparkorn
1 cm purjolök
1/2 rödlök
1/2 morot
 
Gör så här: 
Koka 6 ägg ca 8 minuter så äggen blir hårdkokta. Skala äggen och lägg i en glasburk med lock.
Blanda ingredienserna till 1-2-3 lagen i en kastrull. Lägg i lagerblad, vitpepparkorn och kryddpepparkorn. Låt lagen koka upp, rör om tills sockret har löst sig. Låt svalna en stund och tillsätt skivad purjolök, skivad rödlök och skivad morot. 
Häll den avsvalnade lagen över äggen och lägg även i kryddorna och grönsakerna. Låt stå 1-2 dagar  före servering. Fånga upp ett ägg med en gaffel och avnjut till en kall öl! Mums! Äggen håller flera dagar i lagen. 

Kycklinggryta med katrinplommon och valnötter

Mumsigt god kycklinggryta med smak av sötma från katrinplommon.
 
Ingredienser
500 g kycklingfilé eller kycklingbröst
250 g små lökar (t ex bananscharlotten, scharlottenlök eller annan smålök)
2,5 dl grädde
1 dl rödvin
1 msk vetemjöl1
hönsbuljongtärning
1 tsk torkad timjan
10 katrinplommon
1/2 dl valnötskärnor
salt och svartpeppar
färsk timjan att toppa grytan med
 
Gör så här: 
Skär kycklingen i mindre bitar.
Skala löen och dela eventuellt lökarna på längden om det är stora smålökar. 
Bryn kycklingen i smör i en en gryta, salta och peppra. 
Bryn löken i smör i stekpanna och lägg över i grytan.
Vispa ihop grädde, rödvin, mjöl, smulad buljontärning och timjan.
Häll över i grytan och låt småkoka under lock i ca 10 minuter. 
Dela katrinplommon och valnötter i halvor som du lägger ner i grytan som får fortsätta småkoka i ytterligare ca 5-10 minuter.Strö över färsk timjan före servering. 
Serveras med antingen kokt potatis eller ris samt en smarrig sallad. 
Mums! 
 

Friterad fisk

1
2
3
 
Friterad fisk är mumsigt till fish tacos! 
Jag gör pankofriterad torsk.
 
Ingeridenser
400 gram torskryggfilé (4 frysta färdiga bitar) 
2 dl vetemjöl
2 msk cayennepeppar 
3 dl pankoströbröd (dvs asiatiskt ströbröd) 
2 ägg
1 liter frityrolja
salt och svartpeppar
 
Gör så här 
Tina fisken så blir det lättare att skära i den. Skär varje bit två gånger på längden och en gång på bredden, då får du sex fiskbitar per filé, totalt 24 bitar fisk att fritera. 
 
Lägg mjöl blandat med cayennepeppar, salt och svartpeppar på en tallrik, uppvispade ägg på en tallrik och pankoströbröd på en tallrik. 
 
Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader.
Doppa fiskbitarna (några i taget) först i mjöl sen i ägg och sist rullar du runt de i pankoströbrödet. Använd gärna en stekpincett för att enklare lyfta och snurra runt fiskbitarna. Lägg upp på en skärbräda. När alla är klara och oljan är tillräckligt varm kan du börja fritera.
 
Du lägger i ett par tre stycken åt gången och när de börjar bli klara lägger du i ytterligare bitar. Ta upp fiskbitarna när de blivit gyllenbruna. Du lyfter enlast upp de ur kastrullen med en hålslev. Lägg upp på ett bakplåtsklätt fat med hushållspapper på så överbliven olja rinner av före servering. 
 
Det är roligt att fritera men var försiktig så du inte bränner dig på den heta oljan. Ha gärna ett förkläde på dig så du inte får oljestänk på dina kläder. 
 
Jättegott till fish tacos. 
 
 
 

Picklad rödlök

 
Picklad rödlök är sååå gott till sååå mycket. Enkelt att göra och håller ca två veckor i kylen.
Du väljer själv om du vill göra en mindre eller större mängd.
Gör en 1-2-3-lag, dvs 1 del ättikssprit (12%), 2 delar socker och 3 delar vatten.
 
Ingredienser
Röd lök (antal beror på hur mycket du ska göra, se nedan) 
Ättika (12%) 
Socker (strösocker)
Vatten
 
Halv lag: 0,5 dl ättika (12%), 1 dl socker, 1,5 dl vatten
Hel lag: 1 dl ättika (12%), 2 dl socker, 3 dl vatten
 
(till en halv lag behöver du 1-2 normalstora rödlökar, till en hel lag behöver du ca 4-5 normalstora lökar )
 
Gör så här
Skiva löken tunt, gärna i en köksmandolin. Häll ättika, socker och vatten i en kastrull, låt koka upp, dra kastrullen åt sidan och låt svalna en stund. Lägg därefter i den tunt skivade löken, rör om och se till så att all lök blandas med vätskan. Låt stå och svalna. Häll därefter upp löken och vätskan i en vacker glasburk med lock. Förvaras svalt, helst i kylskåp.
 
Passar utmärkt till nygrillad hamburgare, till fish tacos, som topping på någon smarrig sallad eller till vad som helst som du själv tycker är gott. 
 
 
 
 
 

Fläskfilégryta med rosépeppar

 
Ingredienser
2 fläskfiléer (tot ca 1 kg)
200 g philadelphiaost
2,5 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad oxfond
2 msk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
1 msk grovkrossad rosépeppar
1 tsk svartvinbärsgelé
salt och peppar
smör till stekning
Färsk timjan till garnering
 
 
Gör så här
Skär filéerna i tunna skivor,  bryn i smör i stekpanna, salta och peppra på köttet, lägg över bitarna i en gryta. Vispa samman philadelphiaost, grädde, oxfond, soja, sambal oelek, rosépeppar och svartvinbärsgelé i en kastrull och låt puttra på svag värme en stund. Häll sedan såsen över köttet och låt allt sammans sjuda på svag värme tills köttet är genomkokt. Garnera med färsk timjan före servering. 
 
Serveras lämpligast med potatisgratäng eller kokt potatis och kokta haricots verts och en smarrig sallad. 
 
 

Hallongrottor med glasyr

 
Ingredienser
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
ca 1,5 dl fast hallonsylt
småkaksformar
florsocker
 
Gör så här
Blanda samman vetemjöl, socker, bakpulver, vaniljocker i en bakbunke. Skär smöret i mindre bitar som du lägger i bunken. Arbeta samman alltsammans till en stor degboll. Låt vila en stund i kylen så blir degen enklare att hantera. Forma valnötsstora runda bollar som du lägger i småkaksformar på en ugnsplåt. Grädda i ugnen ca 10 minuter i 200 grader. Låt svalna på galler. Rör ihop florsocker med lite vatten till en lagom seg massa som du ringlar över kakorna när de svalnat. Kakorna går utmärkt att frysa. 
 

Äppelkaka med hasselnötter

 
Ingredienser
4-6 äpplen, gärna en smakrik och syrlig sort
2 msk socker
100 gram smör
1,5 dl farinsocker
1,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
50 gram hasselnötter
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skala äpplena och skär i tunna skivor eller bitar. VArva äppelbitar och socker i en smord pajform. Blanda samman rumsvarmt smör, farinsocker, vetemjöl, havregryn samt grovhackade hasselnöter. Häll blandningen över äpplena i formen. Grädda i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna en stund. Servera med vaniljglass eller vanlijsås. Mums!  

Blondies med vit choklad och vita vinbär

 
Något kul och gott att göra med vita vinbär! :) 
 
Ingredienser:
 
200 g vit chocklad
100 g smör
2 ägg
0,75 dl socker
1 msk vaniljsocker
2,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
3 dl rensade och sköljda vita vinbär
florsocker att pudra på den färdiga kakan
 
Gör så här: 
Klä en bakform på ca 24 cm med bakplåtspapper. Smält smör och choklad i vattenbad. Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt.Vispa ner den smälta chokladsmeten. Vänd försiktigt ner vinbären och de torra ingredienserna. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 30 minuter. Låt kakan svalna och skär den sedan i små bitar. Pudra florsocker över kakan och förvara i kylskåp eller frys. 
 
 
 

Rödbetor med fetaost och ruccola

Ingredienser:
 
kokta rödbetor
fetaost
ruccola sallad
färsk basilika
kalamata oliver
vinegrettedressing med senap och vitlök
 
Gör så här: 
 
Blanda ihop alltsammans strax före servering. Supergott på buffén eller ihop med en god paj.
 

Lökpaj

 
 
 
Pajdeg
3 dl mjöl
100 g smör
2 vitlöksklyftor 
1 tsk torkad timjan
1 msk tomatpuré
2-3 msk vatten
 
Fyllning
2 stora gula lökar
2 stora röda lökar
2 msk rapsolja
2 ägg
2 dl riven ost (gärna med stark smak)
2 krm salt
1 krm svartpeppar
 
Gör så här: 
Blanda samman alla ingredienser till pajdegen. Låt degen vila svalt inlindad i  plastfolie ca 30 minuter.
 
Förbered fyllningen genom att skala lökarna och skära dem i tunna skicor (med fördel kan du använda en mandolin för detta moment!) Fräs löken mjuk i oljan i en stekpanna. Låt löken svalna.  
 
Kläen pajform med låga kanter (ca 24 cm i diameter). Nagga pajbottnen och täck kanterna med ugnsfolie och förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 10 minuter. 
 
Vispa under tiden äggen och blanda i riven ost, lök och kryddor. Häll fyllningen i pajskalet. Höj ugnsvärmen till 225 grader och grädda pajen ytterligare ca 20 minuter. 
 
Serveras avsvalnad som buffétillbehör, till kräftskivan eller som drinktillbehör. 
 
 
 
 

Röda vinbärssylt

Godare än jag först trodde! Jag kände att jag ville prova göra sylt även på röda vinbär (brukar annars främst göra sylt på svarta vinbär). Och det blev ju fakstiskt riktigt gott! 
 
Ingredienser: 
1 kg röda vinbär (ca 1,5 liter)
1/2 dl vatten
800 gram syltsocker
3 msk pressad citronsaft
Glasburkar att förvara sylten i
 
Gör så här: 
Rensa och koka bären med vattnet i en tjockbottnad kastrull på medelstark värme i cirka 10 minuter. Rör i socker och citronsaft och koka i ca 15 minuter. Sylten ska koka på svag värme tills den geléar sig på ytan och blir lite genomskinlig. Använd gärna en digital termometer för att mäta temperaturen som ska komma upp till 105-106 grader. Skumma sylten genom att dra med en sked utmed kastrullens kant och skeda upp skummet vartefter det bildas. När man tar bort skummet får man bort överflödig luft i sylten, vilket minimerar risken för att bakterier och mögel ska utvecklas och därmed gör sylten mer hållbar. Ös upp den varma sylten på väl rengjorda glasburkar och förslut direkt. Sylt i burkar med skruvlock vänder du upp och ner för att svalna. Burkar som på bilden ovan låter du stå upprätta när de svalnar. Förvara sylten svalt. 

Gott på rostat bröd, skorpor, scones, i fil eller yoghurt, till efterrätter, pannkakor, våfflor.
Ja den är god till typ allt :)

 
 
 
 
 

Svarta vinbärssylt

Mums så gott med egengjord svartvinbärssylt! 
 
Ingredienser:
1 liter svarta vinbär
2 dl vatten
800 gram syltsocker
Glasburkar att förvara sylten i
 
Gör så här:
Plocka 1 liter svarta vinbär, rensa och skölj av bären. Lägg bären i en stor och tjockbottnad kastrull. Värm bären och mosa lite genom att trycka bären mot kastrullkanten med en träslev. Tillsätt 2 dl vatten och låt småkoka på medelstark värme i ca 5 minuter. Ta kastrullen från plattan och rör i 800 gram syltsocker. Koka på låg värme tills sockret har löst sig, tar ca 15 minuter. Använd gärna en digital termometer för att mäta temperaturen som ska komma upp till 105-106 grader. Sylten geléar sig på ytan och blir lite genomskinlig när den är klar. Skumma sylten genom att dra med en sked utmed kastrullens kant och skeda upp skummet vartefter det bildas. När man tar bort skummet får man bort överflödig luft i sylten, vilket minimerar risken för att bakterier och mögel ska utvecklas och därmed gör sylten mer hållbar. Ös upp den varma sylten på väl rengjorda glasburkar och förslut direkt. Sylt i burkar med skruvlock vänder du upp och ner för att svalna. Burkar som på bilden ovan låter du stå upprätta när de svalnar. Förvara sylten svalt. 
Gott på rostat bröd, skorpor, scones, i fil eller yoghurt, till efterrätter, pannkakor, våfflor.
Ja den är god till typ allt :) 
 
 
 

Toscakaka

Den italienska operan Tosca, med musik av bland andra Puccini, har troligtvis gett namnet åt denna smarriga kaka. 
 
Ingredienser
 
Kakbotten
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
 
Glasyr
100 g smör
2 msk mjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen, det avsvalnade smöret och mjölken i smeten som du rör ner i äggsmeten. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter. Under tiden förbereder du glasyren. 
 
Blanda alla ingredienser till glasyren i en kastrull.Värm under omrörning tills det tjocknat. Bred ut glasyren över kakan. Grädda kakan i mitten av ugnen ytterligare ca 15 minuter eller tills glasyren fått färg. Låt kakan svalna. 
 
 

Broccolipaj

 
 
Ingredienser
 
Pajdeg
125 g Smör
3 dl mjöl
1 msk linfrön
2 msk kallt vatten
 
Fyllning
400 g broccoli
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
150 gram riven ost 
smör till stekning
 
Äggstanning
3 ägg
3 dl grädde
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
 
Gör så här
Hacka samman smör, mjöl och linfrön. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm, Tryck ut degen pajformen. Nagga botten med en gaffel och ställ formen i frysen ca 10 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter i 200 grader.
 
Skär broccolin i mindre bitar som du kokar i saltat vatten ca 5 minuter, låt rinna av. Skär purjolöken i tunna slantar, skala och hacka vitlöken. Fräs löken i smör i en stekpanna stills löken blir mjuk. 
 
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Fördela lök, broccoli och den rivna osten i pajskalet och häll på äggstanningen. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills den fått fin färg. 
 
 
 

Om

Min profilbild

Hedda

Hej! Välkommen till mitt skafferi med mina favoritrecept! Jag hoppas att min matglädje smittar av sig till dig och att mina recept kan ge dig inspiration i din matlagning. Jag tar gladeligen emot goda råd och kommentarer på recepten. Hissa eller dissa, allt är välkommet! /Hedda