Rulltårta

 
Rulltårta är både enkelt att göra och gott att äta. Den 9 augusti är det rulltårtans dag! 
 
Ingredienser
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
 
Fyllning
ca 2 dl sylt (t ex hallonsylt eller äppelmos)
 
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.Blanda i mjöl och bakpulver och vispa ihop. Häll i mjölken och vispa till en slät smet. Häll ut smeten på en bakplåtspapperstäckt långpanna. Smeta ut smeten med hjälp av en slickepott. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Stjälp snabbt upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla lite vatten på pappret som kakan har gräddats på och dra försiktigt bort det från kakan. Bred genast på sylten och rullaförsiktigt ihop kakan. Linda in den i bakplåtspapper och låt svaln innan den skärs upp. Kan ätas som den är eller serveras som en dessert med färska bär och vispad grädde.  

Heddas lime och citronkaka

 
Det är en både syrlig,söt och krämig dessert som får smaklökarna att hoppa av glädje! 
 
Ingredienser
 
Deg
3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
125 gr smör
1 äggula
 
Fyllning
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
rivet skal och saft av 1 lime
rivet skal och saft av en citron
 
Garnering
1 lime i skivor
florsocker
 
Gör så här
Sätt på ugnen på 200 grader. 
Blanda ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa.Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en slät deg. Låt via i kylen ca 30 minuter. Tryck därefter ut degen i en pajform med löstagbara kanter.
 
Vispa ägg och socker pösigt.Tillsätt vispgrädde, vetemjöl och rivet skal och saft av citron och lime.Häll blandningen i pajformen. Grädda i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.Garnera med limeskivor och sikta över florsocker. Kan serveras med vispgrädde men är minst lika god utan något tillbehör. 

Pavlovatårta med lemon curd

 
 
Pavlovatårta med lemon curd och färska jordgubbar är en riktig midsommardröm!Det är en fräsch och galet god dessert. Den är uppkallad efter den ryska kända prima ballerinan Anna Pavlova och det sägs att det är både Australiens och Nya Zeelands nationaldessert. Min pavlovatårta består av en marrängbotten toppad med lemon curd,vispgrädde och delade färska jordgubbar samt mandelflarn.Den är ljuvligt god!
 
Ingredienser
 
Marängbotten
4 äggvitor 
2 dl strösocker
1 msk majsstärkelse (Maizena) 
1 tsk ättikssprit (12 %) 
 
Övriga tillbehör
1-2 dl lemon curd (knappt 1 burk lemon curd)
3 dl vispgrädde
färska jordgubbar (ca 0,5-1 liter)
ev mandelflarn
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 140 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner socker och vispa tills smeten blir glansig.Tillsätt ättikssprit och majsstärkelse. Rör om väl. Smeta ut smeten i en stor jämn cirkel på en smord och rikligt mjölad bakplåt. Grädda i ugnen ca 75 minuter. Stäng av ugnsvärmen och låt gärna plåten stå kvar i ugnen över natten, så den blir riktigt torr.
 
Bred ett lager lemoncurd över marängen. Vispa grädden och bred ut ett lager grädde över lemon curden. Dela jordgubbarna i halvor och lägg på ett rikligt lager över grädden.Garnera med mandelflarn. Servera! Marängen blir härligt krispig på utsidan och mjuk och aningens seg på insidan. Helt enkelt en ljuvligt god dessert som smakar lika gott om inte bättre dagen efter. Förvaras svalt.  
 
 
 

RSS 2.0