Wienerschnitzel med råstekt potatis

Här är ett recept på en av det österikiska kökets mest berömda specialiteter, nämligen den klassiska wienerschnitzeln! Maträtten består av en dubbelpanerad skiva kalvschnitzel med ansjovis, kapris och garnerad med en citronskiva. Servera gärna med gröna ärtor och råstekt potatis. 
 
Ingerdienser för 2 portioner:
6 medelstora potatisar av fast sort
1-2 vitlöksklyftor
2 stora lövbiffar av kalvinnanlår, ca 350 gr
2 ägg
1 dl ströbröd
ca 1 dl vetemjöl
salt och vitpeppar
smör och olja till stekning
en näve färsk bladpersilja
1 citron
1-2 msk kapris
2 ansjovisfiléer 
 
Gör så här: 
Skala och skär potatisen i tunna skivor. Skölj av potatisen i durkslag. Bryn i smörad stekpanna, tillsätt pressad vitlök, salta och peppra, Blanda i finhackad persilja.
 
Vispa ihop ägg i en bunke. Blanda mjöl, salt och vitpeppar väl och lägg på en tallrik och ströbröd på en annan tallrik.Vänd lövbiffen på båda sidorna i mjölet, därefter doppas det i ägget och vänd sedan biffarna i ströbrödet. Låt torka en stund på en skärbräda. Smält smör och olja i en stekpanna. Stek de panerade biffarna på medelhög värme så de blir gyllenbruna på båda sidorna. Klyftad citron, kapris och ansjovisfilléer läggs på biffarna. Servera biffarna tillsammans med den råstekta potatisen. Mums filibabba!   

Ostkaka

 
Ostkaka är en svensk dessert med anor från 1500-talet. Det finns flera varianter av ostkaka men den äldsta och kanske mest kända är den småländska ostkakan. 
 
Ingredienser till 2-3 portioner:
250 gr keso
knappt 1/2 dl sötmandlar
2 ägg
ca 1/2 dl strösocker
knappt 1/2 dl vetemjöl
1,5 dl röd mjölk
 
Gör så här:
Sätt ugen på 175 grader. Mosa keson lite med en gaffel. Skålla och grovhacka mandeln. Vispa ägg och socker, tillsätt mjöl, mandel, mjölk och keso. Rör omkring och häll smeten i en smord ugnssäker form och grädda ostkakan ca 1 timmer. Ljuvligt god tillsammans med sylt och en klick grädde. Kan ätas ljummen såväl som kall. 

Falukorv i ugn de luxe

En gammal klassiker på ett modernt och uppfräschat sätt! 
 
Ingredienser till ca 6 portioner:
800 gr falukorv
4 msk grovkornig skånsk senap (eller liknande)
1-2 dl ajvar relish (stark)
ca 75 gr chevreost 
3-4 msk hot chili sauce
smör
vatten
salt och peppar
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en ugnssäker form, gärna rund så falukorvringen får plats :) och lägg i falukorven. Skär snitt i korven och fyll vartannat med senap och vartannat med ajvar relish. Lägg några smörklickar i formen runtomkring korven, samt lite ajvar relish och hot chili sauce. Skär chevreosten i mindre bitar och smula över korven, i snitten och omkring i formen. Salta och peppra. Häll ca 1,5 -2 dl kallt vatten i formen. Ställ in i ugnen och ugnsbaka ca 30 minuter.  Servera gärna till hemmagjord potatismos samt en krämig vitkålssallad, se recept nedan: 
 
Krämig vitkålssallad:
ca 1 - 1,5 liter finstrimlad vitkål
ca 1/2 dl majonäs
ca 1 msk grovkornig skånsk senap
salt och peppar
 
Måtta efter behag :) 

Chili con carne

 
Ingredienser till 4 portioner:
400 gr köttfärs eller blandfärs
1 burk vita bönor (helst Heinz vitabönor i tomatsås)
1-2 gul lök
1 gul paprika 
1 röd paprika 
1 köttbuljongtärning
2 msk kinesisk soya
1 burk krossade tomater
1-2 lagerblad
1-2 tsk chilipulver
1 tsk salt
smör till stekning
 
Gör så här: 
Skala och hacka löken i små bitar. Skär paprikorna i mindre bitar. Fräs lök och paprika i smör i stekpanna, lägg över i en gryta. Stek köttfärsen i smör i stekpannan och lägg sedan över i grytan. Tillsätt smulad buljongtärning, soya, krossade tomater, lagerblad, hälften av chilin. Låt puttra på svag värme under lock ca 40 minuter och tillsätt vatten om det ser ut att behövas. Rör om då och då. Efter ca 20 minuter tillsätter du vita bönorna. Smaka av och krydda med salt och chilipeppar för att få bra smak på chili con carnen. Serveras tillsammans med ris och en grönsallad. 
 
Tips! Rätten kan piffas upp med koriander som man mixat med lite vatten ;) 
 

Biff i teriyakisås

 
Ingredienser för 4 portioner: 
400 gr strimlat nötkött
1 gul lök
2 morötter
250 gra färsk broccoli
smör till stekning
1/2 tsk salt
1 dl teriyakisås på flaska
2 msk kinesisk soya
1-2 tsk sambal oelek
2,5 dl grädde
 
Gör så här:
Skala och skiva lök och morötter. Dela broccolin i små buketter. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Salta. Ta upp köttet och fräs grönsakerna i smör. Lägg i köttet och häll på teriyakisåsen, soya, sambal oelek och grädde. Låt allt småkoka ca 10 minuter. Serveras tillsammans med ris. Jag brukar ta jasminris till denna rätt. 

Peruansk kycklinggryta med saffransris

 
 
 
 
En av mina absoluta favoriter! Så enkelt och sååå gott!  
 
Ingredienser till 4-6 portioner:
1 pkt kycklinglårfilé (ca 900 gr)
neutral olja till stekning (t ex rapsolja)
1 hönsbuljongtärning
6-8 fasta medelstora potatisar
2 morötter
3-4 vitlöksklyftor
1-2 gul eller röd lök
1-2 röd chili peppar
1 kruka färsk koriander
2-3 dl frysta gröna ärtor
1-2 dl vitt vin
ca 3-4 dl vatten
salt och svartpeppar
 
Gör så här: 
Skala och skär potatisarna och morötterna i centimetertjocka skivor. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Hacka chilin i små bitar. Skala och gör stora klyftor av löken. Bryn kycklingbitarna i olja i stekpanna. Lägg i grönsakerna och smula i buljongtärningen. Tillsätt vinet och täck sedan allt med vatten  (ca 3-4 dl). Låt puttra ca 20  minuter. Mixa koriandern med lite vatten och häll det sedan över kycklinggrytan. Lägg i ärtorna och låt småkoka ytterligare ca 5 minuter. Klart! 
 
Saffransris till 4 portioner:
ris för 4 portioner
1/2 pkt saffran
1 stor vitlöksklyfta
 
Koka ris enligt instruktionerna på förpackningen (basmatiris eller matris). Tillsätt en oskalad stampad vitlöksklyta och 0,25 gr (1/2 påse) saffran i risvattnet. Det blir en ljuvlig doft och smak på riset. 
 
Servera kycklinggrytan tillsammans med saffransriset. Kan med fördel ätas med sked i djupa tallrikar. Smakar supergott dagen efter och det går utmärkt att frysa. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pasta puttanesca à la Hedda

 
Pasta puttanesca är en klassisk pastasås från södra Italien med läckra och smakrika ingredienser.
Den är ljuvligt god! 
 
Ingredienser till 3-4 portioner: 
400 gr pasta (bucatini)
3 vitlöksklyftor, fint skivade
1/2 gul lök
1/2 chilifrukt (spansk peppar)
ca 4 msk god olivolja
1 dl vitt vin
1 burk körsbärstomater
1/2 - 1 burk urkärnade kalamata oliver
4 sardeller i olja
2 msk kapris (medelstora)
2 msk hackad persilja
125 gr mozarella ost
 
Gör så här: 
Skala och skiva vitlöken i tunna skivor. Skala och finhacka gul lök. Kärna ur chilifrukten och skär i mindre bitar. Grovhacka oliverna och sardellerna. Fräs vitlök, lök och chili i olja i stekpannan. Tillsätt tomater, vin, sardeller, oliver och kapris. Låt sjuda utan lock ca 20 miuter. Smaksätt sedan med salt och peppar. Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Vänd såsen i den nykokta pastan och vänd även i mozarellaosten som är skuren i mindre bitar. Strö över hackad persilja. Serveras gärna tillsammans med en grönsallad med ruccola och babyspenat med olja, flingsalt, svartpeppar och mycket pressad citron över. 

RSS 2.0