Key lime pie med marängtäcke

 
Ingredienser
200 gram Digestivekex (ca 14 st)
100 gram smält smör
4 ägg (äggulorna används i fyllningen och vitorna till marängen som pajen toppas med)
1 burk sötad kondenserad mjölk 
2 lime (finrivet skal och ca 0,75 dl pressad limesaft)
1 dl socker
 
Gör så här
Sätt ugnsvärmen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull. Mixa/krossa digestivekexen till smulor som du blandar med det smälta smöret. Tyck ut blandningen i en rund bakform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. 
Grädda pajskalet i ca 10 minuter, låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 125 grader. 
Blanda kondenserad mjölk med 4 äggulor, finrivet limeskal och pressad limesaft i en bunke. Rör och blanda väl. Häll blandningen i pajskalet och grädda i ugnen ca 30 minuter. Låt kakan svalna och ställ den sen i kylen någon eller några timmar före servering. 
Marängen till toppingen gör du genom att långsamt vispa de fyra äggvitorna så de blir fluffiga. Tillsätt 1 dl socker och fortsätt vispa till hårt skum. Bred över marängen över den kalla pajen. (Jag brukar bara ta drygt hälften av marängen på kakan, vilket jag tycker ger ett lagom högt marängtäcke.) Antingen gräddar du marängen under grill i ugnen i några minuter eller så bränner du av märängen med en gasbrännare.   
 
Servera och njut av denna fantastiska dessert! 
 
 
 
 

RSS 2.0