Fläskfilé med ugnsstekta grönsaker

Ingredienser för ca 4 portioner:
 
500 gr fläskfilé eller fläskytterfilé
2 vitlöksklyftor
smör
½ tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1 tsk torkad rosmarin
2½ dl grädde
2 tsk dijonsenap
½ köttbuljongtärning
ca1 msk hackad persilja
 
5 potatisar
2 stora morötter
2 rödlök
1 zucchini
2 tsk smör
salt och svartpeppar efter behag
 
Gör så här:
Ugnsvärme 225 grader. Skär alla grönsaker i klyftor eller bitar. Lägg smöret i en långpanna och låt det smälta i ugnen. Ta ut långpannan och lägg i grönsakerna, krydda med salt och peppar och vänd rund alltsammans. Stek mitt i ugnen ca 30 minuter. Skär under tiden köttet i skivor. Skala och hacka vitlöken. Bryn köttet i smörad stekpanna. Krydda med salt, peppar och rosmarin. Vispa ihop grädde, vitlök, senap och smulad buljongtärning. Häll blandningen över köttet. Låt det koka ihop några minuter. Strö över persilja före servering. 
 
Serveras tillsammans med de ugnsvarma grönsakerna. Mumsigt! 
 
 

Johannes kladdkaka

 
 
 
Ingredienser:
 
100 gr smör
2 ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
kokosflingor till kakformen och eventuellt som topping på nygräddad kaka
 
Gör så här:
Ugnsvärme 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ihop ägg och socker. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker i en bunke, häll blandingen i äggsmeten och vispa/rör ihop smeten. Vänd därefter i det avsvalnade smälta smöret i smeten. Häll smeten i en smord pajform (strö med fördel kokosflingor i den smorda formen för ännu smarrigare smak på den färdiga kakan. Gräddas mitt i ugnen ca 18-20 minuter. OBS! Titta till kakan mot slutet och känn gärna efter med en potatissticka så den inte blir för fast. Den ska vara lite lös i konsistensen när den tas ut för då blir den perfekt kladdig när den ska ätas. 
 
Servera vispad grädde eller vaniljglass till kakan. 

Busenkel Kycklingsoppa

 
Ingredienser till ca 4 portioner:
3-4 kycklingfiléer (kycklinglårfilé går också bra) 
2 morötter
1 purjolök
4-5 msk kycklingfond
1-1½ msk curry
1 tsk salt
1 dl risoni
1½ msk chilisås av ketchuptyp
1 msk tomatpuré
nypressad citron efter smak
ca 1,4 liter vatten
 
Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i strimlor. Fräs i smör tillsammans med curry. Salta och pressa lite citron över. Ställ åt sidan. Skala och skär morötterna i tärningar och strimla purjolöken (eller skär mindre bitar). Häll vatten, kycklingfond, chilisås och tomatpuré i en stor kastrull. Koka upp och lägg därefter i risonin, koka 5 minuter, lägg i grönsakerna, koka ytterligare ca 6-7 minuter. Lägg i kycklingen, rör om. Klart! 
Servera gärna ett gott bröd till. 
 

Müsli

Ingredienser till drygt 1,5  liter müsli:
 
5 dl havregryn 
5 dl rågflingor
1½ - 2 dl nötter (jag brukar ta ca 1 dl mandel och ½ dl hasselnötter)
2 dl solroskärnor
1 dl hela linfrön
1 dl kokosflingor
1 dl råsocker
2 dl vatten
5 msk rapsolja eller annan neutral olja
ev 2-3 dl russin
 
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader. Hacka nötterna grovt, lägg i en rymlig bunke. Häll i havregryn, rågflingor, solroskärnor, linfrön, kokosflingor och råsocker. Rör om ordentligt. Blanda vatten och olja och sprid det över blandningen i bunken. Kram blandningen med händerna så vätskan verkligen tränger in. Häll allt sammans i en lätt oljesmord långpanna. Sätt in mitt i ugnen 30 minuter. OBS! Det är viktigt att röra om i blandningen 3-4 gågner så müslin blir jämt rostad. Tips! Jag brukar sätta timern på 10-minuters intervaller så jag inte ska glömma att röra om. Låt müslin svalna i långpannan. Blanda därefter i ev russin och häll upp müslin i en vacker glasburk med tättslutande lock. 
 
Gott till både yohurt, fil, mjölk och tillsammans med vaniljglass blir det en toppensmarrig efterrätt! 

Ugnspannkaka

 
Ingredienser till en långpanna:
3 ägg
8 dl mjölk
4 dl mjöl
½ tsk salt
smör till plåten
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa äggen lätt, tillsätt hälften av mjölken och all mjöl och salt Vispa till en slät smet, fyll på med resten av mjölken. Häll smeten i en smord långpanna. Gräddas mitt i ugnen ca 30 minuter tills den fått en vacker guldbrun färg. 
 
Serveras tillsammans med lingonsylt eller äppelmos eller nån annan god sylt. 

Enkla baguetter

 

Ingredienser till 3 baguetter:

6 dl ljummet vatten
½ paket jäst
2 tsk salt
1,3 liter mjöl

Gör så här:
Smula ner jästen och strö på saltet i en bunke, häll över lite av vätskan så att jästen löser sig. Häll på resten av vätskan. Häll därefter i mjölet och rör om. Täck bunken och låt jäsa ca 2 timmar.
Värm ugnen till 250 grader. Smörj en bakplåt. Häll ut den jästa degen på ett mjölat bakbord, obs! knåda ej degen utan dela degen i tre bitar och gör tre vridna längder som du lägger ut på den smorda plåten, skåra längderna med en vass kniv. Låt jäsa 10-15 minuter. Grädda i ungen 15 minuter, sänk därefter värmen till 150 grader och grädda ytterligare 15-20 minuter.


Heddas rabarberpaj

 
Det här behövs till en normalstor paj, 6-8 portioner:
 
3-5 stjälkar rabarber (beroende på storlek)
1-2 msk potatismjöl
ca 1 dl socker
 
Till smulpajsdegen:
150 gr smör
2,5 dl mjöl
1 dl fiberhavregryn
½ dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Repa rabarbernaoch skär de i bitar. Lägg i en smord ugnssäker pajform. Strö potatismjöl och socker över rabarberna. Hacka samman ingredienserna till pajdegen, som ska bli "smulig". Häll den sedan över rabarberna. Grädda pajen i ugnen ca 25 minuter. 
 
Serveras tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass!
 
Mumsigt god sommarefterrätt! 

Zucchinipasta

Det här är en vegetarisk variant av zucchiipastan med varmrökt lax, fast utan lax! :) 
 
 
Ingredienser för 4 portioner:
1-2 zucchini
ca 5 vitlöksklyftor
1 morot
1 gul lök
olivolja 
salt och peppar
ca 2 dl vitt vin
ca 2 dl grädde
pasta (gärna skruvpasta eller färsk pasta)
 
Gör så här: 
Hyvla zucchinin på längden med en osthyvel. Låt zucchini ligga lite i olivolja och salt. Hyvla moroten på längden med osthyvel. Skiva vitlöksklyftorna och hacka löken. Fräs/stek zucchinin i en stekpanna med olivolja tillsammans med löken, salta och peppra, tillsätt vitt vin och låt alltsammans puttra ihop något. Häll därefter i grädden och låt puttra ytterligare en stund. Blanda sedan röra med den kokta pastan. Ljuvligt gott! 
 
Ps! Jag har gjort varianter av denna enkla och goda pastasås. Senast hade jag i skivade champinjoner och hackad röd chilipeppar för att få lite sting i smaken. 

Zucchinipasta med kallrökt lax

 
Ingredienser:
1-2 zucchini
ca 5 vitlöksklyftor
ev 1/2 chilifrukt om du vill ha lite sting på rätten
1 gul lök
olivolja 
salt och peppar
ca 2 dl vitt vin
ca 200 gr kallrökt lax
ca 2 dl grädde
pasta (gärna skruvpasta eller färsk pasta)
 
Gör så här: 
Hyvla zucchinin på längden med en osthyvel. Låt zucchini ligga lite i olivolja och salt. Skiva vitlöksklyftorna och hacka löken. Hacka chilifrukten i mindre bitar. Fräs/stek zucchinin i en stekpanna med olivolja tillsammans med löken, chilin, salta och peppra, tillsätt vitt vin och låt alltsammans puttra ihop något. Häll därefter i grädden och laxen som du skurit i mindre bitar. Blanda sedan röra med den kokta pastan. 
 
Ljuvligt gott! 
 

Hel citronkyckling

Ingredienser för ca 4 portioner:
1 färsk kyckling
färska kryddor (timjan, rosmarin, persilja)
ca 1½ citron i klyftor
6 vitlöksklyftor som 
ca 4 msk smör
salt/peppar
Kalamataoliver
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Pressa vitlöksklyftorna som sedan blandas med rumstempererat smör, salta och peppra. Snitta kycklingen i skinnet på flera ställen och klicka in vitlökssmörsblandningen under skinnet. Fyll kycklingen med hackade kryddor och citronklyftor. Knyt ihop benen på kycklingen. Häll olivolja över kycklingen, rulla runt kycklingen i salt och peppar. Lägg kycklingen i ugnssäker form och lägg kalamataoliver i formen samt häll på olivolja och lite vitt vin. Eventuellt får du spä med mera vin under grillningen. Sätt en kötttermometer i kycklingens tjockaste del. Stek kycklingen i ugnen tills den kommer upp till 80 grader. Låt den vila innan den skärs upp.
 
Serveras tillsammans med ris eller potatis och en smarrig sallad. 
 
 

Ellens äppelpaj

Här är receptet på en av mina absoluta äppelpajsfavoriter!
 
Ingredienser:
 
4-6 äpplen
2 msk socker
100 gr smör
1½ dl farinsocker
2½ dl mjöl
50 gr hackade hasselnötskärnor
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär äpplena i klyftor eller mindre bitar. Strö lite socker över äpplena som lagts i en smörad ugnssäker form. Blanda smör, farinsocker, mjöl och hasselnötter. Häll blandningen över äpplena i  formen. Gräddas i ugn ca 30 minuter. 
 
Servera tillsammans med vaniljglass. 

Farmor Gretas apelsinkaka

 
Här är receptet på en saftig och god sockerkaka med smak av apelsin som min älskade farmor brukade göra. Barndomsminnen väcks till liv! 
 
Ingredienser:

3 ägg
125 gr smör
200 gr socker (ca 2,4 dl)
150 gr mjöl (ca 2,5 dl)
1 tsk bakpulver
1 apelsin (rivet skal + 1/2 dl saft)
 
Gör så här:
Smöra och bröda en sockerkaksform. Vispa rumstempererat smör + socker pösigt, vispa i ett ägg i taget, blanda i övriga ingredienser. Gräddas i ugn 175 grader, ca 45 minuter. 
 
 
 

Förtugg med avokado och purjolök

 
För en mumsig macka behöver du följande:
 
Valfri storlek knäckebröd av god kvalité helst vedeldat knäckebröd som (tex Spisbröd pyramid eller Dala Järna)
Avokado som du skivar 
Purjolök som du skär i smala ringar
smör
flingsalt
svartpeppar 
ev örtsalt
 
Hur du gör ser du på bilden :) 
 
Serveras med fördel tillsammans med en kall öl!
 

Rödbetssallad med quinoa, fetaost och oliver

 
Ingredienser för 2-3 personer
 
ca 400 gr rödbetor
1 pkt fetaost, 150 gr 
1 pkt ruccolasallad eller en blandning av finbladig sommarsallad, ca 100 gr
2 port. quinoa (gärna tricolore) som kokas enligt anvisningar på paketet
10-15 st grekiska gröna urkärnade oliver eller kalamataoliver
flingsalt och några tag med pepparkvarnen!
 
Vinegrette till salladen:
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk torkad basilika
flingsalt och grovmalen peppar
 
Gör så här: 
Koka rödbetorna mjuka, skala och skär i mindre bitar. Blanda alla ingredienser till vinigretten och rör eller skaka om blandningen. Häll det sedan över rödbetorna. Blanda därefter i quinoa, fetaost som skurits i mindre bitar, oliver och sallad. Mmmmm det smakar ljuvligt gott och det passar bra på buffébordet! 
 
 

Lax i ugn

 
Ingredienser för 3-4 personer
 
4 laxfiléer
1 citron
seafood & fish krydda (Santa Maria) 
citronpeppar
½ fiskbuljongtärning
ca 2 dl vitt vin
ca 2 dl grädde
 
Gör så här:
Smörj en ugnssäker form. Lägg i laxfiléerna och krydda rikligt. Pressa citron över filéerna. Häll i vin och smula i fiskbuljongtärningen. Häll i grädden. Tillagas mitt i ugnen, ca 200 grader, ca 20 minuter.
Gott tillsammans med ris eller färskpotatis som tillagats i ugn samt en smarrig sallad.
 
 
 
 

RSS 2.0