Knäckig rabarberpaj

 
Finns det något godare än en nygräddad paj gjord på säsongens första rabarber?! 
 
 
Innan receptet kommer här först lite rabarberhistorik: 
Rabarber odlades från början som medicinalväxt och härstammar från nordöstra Kina. Det var först när socker blev vanligt och billigt under 1700- och 1800-talet som man började äta växten. Rabarber har under 1900-talets krigsår varit en källa till C-vitamin. Eftersom rabarber innehåller oxalsyra, vilket i stora mängder är giftigt, bör man inte äta föööör mycket rabarber. Små barn och personer med anlag för njursten ska undvika rabarber helt. Rabarberbladen innehåller särskilt mycket oxcalsyra och ska därför inte alls ätas. Vanligtvis äts rabarber som kokt till kräm, saft eller i paj.
Nu till det smarriga rabarberpajsreceptet :) 
 
Ingredienser: 
ca 500 gram rabarber
2,5 dl havregryn
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
125 gram smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
en klick smör samt ev lite riven kokos till pajformen
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smör tillsammans med grädde och sirap i en kastrull. Blanda därefter i de torra ingredienserna. ansa rabarberna och skär i mindre bitar. Lägg dem i en smord rund ugnssäker form. Jag brukar strö kokos i botten för en extra smakupplevelse. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40-45 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna något före servering. Serveras tillsammans med vanlijsås och/eller vaniljglass. Förvara pajen i kylen, om det blir nåt över förstås :) 
 
 

RSS 2.0