Hel citronkyckling
Ingredienser för ca 4 portioner:
1 färsk kyckling
färska kryddor (timjan, rosmarin, persilja)
ca 1½ citron i klyftor
6 vitlöksklyftor som
ca 4 msk smör
salt/peppar
Kalamataoliver
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Pressa vitlöksklyftorna som sedan blandas med rumstempererat smör, salta och peppra. Snitta kycklingen i skinnet på flera ställen och klicka in vitlökssmörsblandningen under skinnet. Fyll kycklingen med hackade kryddor och citronklyftor. Knyt ihop benen på kycklingen. Häll olivolja över kycklingen, rulla runt kycklingen i salt och peppar. Lägg kycklingen i ugnssäker form och lägg kalamataoliver i formen samt häll på olivolja och lite vitt vin. Eventuellt får du spä med mera vin under grillningen. Sätt en kötttermometer i kycklingens tjockaste del. Stek kycklingen i ugnen tills den kommer upp till 80 grader. Låt den vila innan den skärs upp.
Serveras tillsammans med ris eller potatis och en smarrig sallad.
Kommentarer
Trackback