Jiaozi (kinesiska: 餃子) Dumpling

 
Jiaozi är en traditionell kinesisk maträtt från norra Kina. Det är degknyten med fyllning som påminner lite om ravioli, fast det är en annan typ av deg. I Sverige är den mer känd som dumpling. 
 En vanlig fyllning i kinesiska jiaozi är fläsk och kinakål men här är ett recept på vegetariska och veganska jiaozi. 
 
Ingredienser till ca 30 knyten:
1 pkt jiaozi-plattor (dumplingplattor) som finns att köpa i asiatiska matbutiker
 
Till den vegetariska fyllningen behövs detta: 
1 liten gul lök
1 normalstor vitlöksklyfta
1/2 morot
1 msk rapsolja eller kokosolja
150 gr sojafärs 
1 msk soja (jag använder Mrs Chengs mushroom soy)
1 msk mangochutney
1/2 tsk finriven ingefära
1 krm sambal oelek
1 krm kanel
ca 1/2 tsk salt
2 msk finhackad färsk koriander
2 tsk sesamolja
 
Till dipsåsen behöver du detta: 
1/2 dl soja
2 tsk sesamolja
1-2 sk vitvinsvinäger
1-2 msk agavesirap
1-2 krm sambal oelek
2 tsk rostade sesamfrön (du riostar de själv i en torr stekpanna)
 
Gör så här: 
Skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv morot. Fräs lök och morot i oljan i en stekpanna. Rör därefter i sojafärsen och fortsätt att fräsa under omrörning på svag värme. Smaksätt blandningen med soja, mangochutney, ingefära, sambal oelek, kanel och salt. Tillsätt den hackade koriandern och sesamolja. 
 
Ta fram några jiaozi-plattor i taget och låt de andra ligga kvar i paketet. Fördela en dryg tesked av färsblandningen på varje platta. Fukta kanterna med lite vatten och nyp ihop så att det blir som en påse eller minipirog till utseendet. Koka upp lite vatten och kokosolja i en kastrull. Lägg sedan i några knyten i taget och låt sjuda under lock (helst en kastrull med glaslock) ca 7-10 minuter. Prova dig fram som du vill ha konsistensen på knytena. Man kan givetvis också ångkoka knytena i en ångkokningsinsats, men hur vanligt är det att man har en sådan i sitt kök? :) Det går minst lika bra att göra på det sätt som jag nyss beskrivit. 
 
Rör ihop ingredienserna till dipsåsen och servera till jiaozin. Se bild ovan. Äts med fördel med pinnar! 
Man vill bara ha mer och mer och mer... 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0