Farmors julkaka

 
 
 
                                                    Så här ser farmor Gretas julkaka
                                                    ut när den är klar! <3

När jag var liten bakade min älskade farmor denna ljuvligt goda julkaka inför varje jul. Jag har fört traditionen vidare och bakar den nu också inför varje jul. Ingen jul utan farmors julkaka. Den är försvinnande god! 
 
Ingredienser:
ca 2 dl russin (använd gärna sultanrussin) 
75-100 gr syltade apelsinskal
25 gr succat
210 gram smör
ca 2,5 dl socker
3 ägg
ca 3,5 dl vetemjöl
 
Gör så här: 
Skölj russin i ljummet vatten, torkas och blandas med ca 1 msk av vetemjölet. Ställ åt sidan. Rör smör och socker tills det blir vitt och pösigt. Tillsätt 3 äggulor, en i taget och rör emellan. Tillsätt russin, apelsinskal, succat och vetemjöl. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda i försiktigt. Häll smeten i en smord och bröad hålformad sockerkaksform. Grädda kakan i 175 grader ca 50-60 minuter. Du ser när kakan är färdig, då har den en fin gyllenbrun yta, stick gärna en potatissticka i kakan också för att se att den är färdiggräddad. Skälp upp kakan och linda in den i aluminiumfolie och förvara den med en kökshandduk runt sig i en kakburk.
OBS! Kakan måste göras 1 vecka innan den skäres upp, då blir den saftig och god.  
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0