Lussebullar

Lussekatt, lussebulle, lussekuse, saffranskuse eller julkuse... kärt barn har många namn! 
Här är ett riktigt klassiskt lussebullerecept och ett lite modernare recept med kesella. De blir saftiga o goda vilket recept du än använder.  
 
Klassiskt lussebullerecept
Ingredienser till 35-40 bullar: 
50 gr jäst
200 gr smör
5 dl röd mjölk
3-4 pkt à 0,5 gr saffran 
½ tsk salt
1,5 - 2 dl socker
1 ägg
ca 1,5 liter vetemjöl
 
Till pensling behövs ett uppvispat ägg och till garnering behövs russin.
 
Gör så här:
Smula sönder jästen i en stor degbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Var noga med temperaturen så det inte blir för varmt, för då dör jästen. Använd en termometer så det blir rätt temperatur på vätskan. Häll vätskan över jästen och rör om tills den löser sig. Stöt saffran med lite socker i en mortel. Rör ner saffran i vätskan. Tillsätt salt, socker, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta degen så att den lir blank och smidig och släpper från bunken. Använd gärna elvisp eller matberedare, tar ca 5 minuter. Tillsätt mer mjöl vid behov, om degen är kladdig. Strö lite mjöl över degen och täck den med en bakduk. Låt jäsa på varm, dragfri plats till dubbel storlek i ca 40 minuter. Knåda degen så den blir smidig. Forma till lussebullar som du själv vill ha de. Lägg bullarna på bakpappersklädda ugnsplåtar. Lägg på bakduk och låt jäsa i 20-40 minuter. Pensla med ägg och garnera med russin. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225-250 grader i ca 5-10 minuter. Låt svalna under bakduk. 
 
En ljuvlig doft sprider sig i köket.....  
 
 
Lussebullerecept med kesella
Ingredienser till ca 40 bullar:
50 gr jäst
100 gr smör
5 dl röd mjölk
250 gr kesella
2-3 pkt à 0,5 gr saffran 
1,5 dl socker
1,7 liter vetemjöl
 
Till pensling behövs ett uppvispat ägg och till garnering behövs russin. 
 
Gör så här:
Lägg russin i blöt i en skål. Smula ner jäst i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Var noga med temperaturen så det inte blir för varmt, för då dör jästen. Använd en termometer så det blir rätt temperatur på vätskan. Häll lite vätska över jästen och rör tills den löser sig. Häll i resten av mjölken. Blanda i kesella, saffran och socker och rör till en jämn smet. Häll i nästan allt mjöl och knåda ordentligt till en jämn och blank deg. Eller så använder du elvisp eller matberedare. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord tills degen är smidig. Forma till bullar. Lägg bullarna på bakpappersklädda ugnsplåtar. Lägg på bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Pensla med ägg och garnera med russin. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 5-10 minuter. Låt svalna under bakduk. 
 
En ljuvlig doft sprider sig i köket.....  
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0