Vegetarisk paj med fetaost

 
Pajer kan varieras i mängder, här är ett förslag på en väldigt god vegetarisk paj med fetaost som passar utmärkt till buffébordet.
 
Ingredienser
 
Pajdeg
125 gram smör
4 dl vetemjöl
1/2 kruka färsk basilika
1/2 dl färskriven parmesan
1/2 dl kallt vatten
 
Fyllning
1 liten purjolök
1 pkt fetaost (150 gram)
ca 5 soltorkade tomater i olja
ca 15 kalamataoliver i olja (utan kärnor)
3 färska tomater
Färska basilikablad
 
3 ägg
3 dl mjölk 
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor
 
salt och svartpeppar
 
Gör så här
Blanda samman smör, mjöl, hackade basilikablad, riven parmesan. Tillsätt vatten och blanda ihop till en deg. Låt vila svalt ca 30 minuter.
 
Förbered fyllningen: Skiva och fräs purjolöken mjuk i lite smör i en stekpanna. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Dela oliverna. Hacka basilikan. Skiva de färska tomaterna. Skär fetaosten i mindre bitar.  
 
Vispa ihop ägg, mjölk, pressad vitlök, salt och peppar.
 
För en extra slät utkavlad deg lägger du en bit plastfolie under och en över degen och kvalar ut degen. Lägg den utkavlade degen i en låg pajform. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter i 225 graders ugnsvärme. Ta ut pajen och sänk ugnstemperaturen till 200 grader.  
 
Fyll det förgräddade pajskalet med den frästa purjolöken, de skivade tomaterna, de soltorkade tomatbitarna, oliverna, smula över fetaosten, sprid över den hackade basilikan. Till sist häller du över äggblandningen. Grädda pajen i ca 35 minuter mitt i ugnen på 200 grader. Pajen är klar när den är gyllenbrun.   
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0