Tiramisu

En klassiker på min nyårsmeny! 

Tiramisu är en italiensk dessert. Tiramisu betyder ungefär "dra mig upp" eller "pigga upp mig" vilket sägs komma av att desserten innehåller kaffe och kakao, som båda innehåller uppiggande ämnen. Det är en uppskattad dessert som man bara vill ha mer och mer av. 

 

Ingredienser för ca 4-6 portioner

12 st savoiardikex
1,5 dl starkt kaffe
2 ägg
5 msk strösocker
200 gr Mascarpone färskost
1-2 msk konjak eller mandellikör (amaretto)
kakao att sikta över den färdiga desserten före servering

 

Gör så här: 
Doppa undersidan av kexen i kaffet. Lägg dem sedan med kaffesidan neråt i ett lager på ett fat med kanter. Vispa äggvitorna hårt. Ställ åt sidan. Vispa gulorna med sockret till det blir ljust och pösigt. Blanda ner konjak eller likör och mascarponeosten. Vänd försiktigt i äggvitan och rör om så att allt blandar sig väl. Bred ut blandningen över kexen. Täck med plastfolie och ställ in i kylskåp ett par timmar före servering. Strax före servering siktar du lite kakao över kakan. Desserten blir nästan godast om den görs en dag innan den ska serveras.  

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0