Ottilias veganska julbröd

 
Det här är ett helt fantastiskt bröd och kommer bli en ny favorit på julbordet. Givetvis kan man äta det året om :) Receptet kommer ursprungligen från en annan veganblogg så jag kan inte ta åt mig äran denna gång. Men jag vill sprida det så fler kan ta del av det goda receptet! 
 
Ingredienser och gör så här: 

DAG 1:
5 dl vatten
4,5 dl rågkross
3 dl pumpafrön (eller solrosfrön)
1 dl linfrön
100 g aprikoser (ca 1,5 dl)
100 g hasselnötter (ca 1,5 dl)
1 msk salt

Koka upp vattnet. Blanda alla torra ingredienser i en skål och häll över det kokheta vattnet, rör ihop, täck skålen med plastfolie och låt stå i kylskåp tills nästa dag


DAG 2:
5 dl vatten
2 dl mörk sirap
1 paket färsk jäst (50 g)
5,5 dl grovt rågmjöl
6 dl fint rågmjöl
5 dl vetemjöl
neutral olja (t ex rapsolja)

Smula sönder jästen i en stor degbunke. Tillsätt sirap och vattnet, som först värmts till 37 grader. Rör tills allt löst sig. Blanda ihop alla mjölsorter i en separat skål och börja sedan att tillsätta lite av mjölblandningen i taget i den ljumma jästblandningen. Arbeta in mjölet ordentligt och tillsätt till sist frö- och nötblandningen från dagen innan, se till att allt blandas ihop ordentligt, degen ska vara kladdig och kompakt. Använd gärna händerna för att knåda ihop degen. 

Smörj två avlånga brödformar med en neutral olja och mjöla därefter formarna. Fyll upp de mjölade formarna till 2/3 och platta till ordentligt. Sätt på ugnen på 250 grader. Låt bröden jäsa i 40 minuter i sina formar under en kökshandduk. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och släng in lite kallt vatten i ugnen innan du gräddar båda formarna i mitten av ugnen i ca 60 minuter. 

När bröden är klara ska de viras in i rena kökshanddukar och allra helst vila ett dygn för att smaka allra bäst.
Går bra att frysa! 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0