Röda vinbärssylt

Godare än jag först trodde! Jag kände att jag ville prova göra sylt även på röda vinbär (brukar annars främst göra sylt på svarta vinbär). Och det blev ju fakstiskt riktigt gott! 
 
Ingredienser: 
1 kg röda vinbär (ca 1,5 liter)
1/2 dl vatten
800 gram syltsocker
3 msk pressad citronsaft
Glasburkar att förvara sylten i
 
Gör så här: 
Rensa och koka bären med vattnet i en tjockbottnad kastrull på medelstark värme i cirka 10 minuter. Rör i socker och citronsaft och koka i ca 15 minuter. Sylten ska koka på svag värme tills den geléar sig på ytan och blir lite genomskinlig. Använd gärna en digital termometer för att mäta temperaturen som ska komma upp till 105-106 grader. Skumma sylten genom att dra med en sked utmed kastrullens kant och skeda upp skummet vartefter det bildas. När man tar bort skummet får man bort överflödig luft i sylten, vilket minimerar risken för att bakterier och mögel ska utvecklas och därmed gör sylten mer hållbar. Ös upp den varma sylten på väl rengjorda glasburkar och förslut direkt. Sylt i burkar med skruvlock vänder du upp och ner för att svalna. Burkar som på bilden ovan låter du stå upprätta när de svalnar. Förvara sylten svalt. 

Gott på rostat bröd, skorpor, scones, i fil eller yoghurt, till efterrätter, pannkakor, våfflor.
Ja den är god till typ allt :)

 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0