Svarta vinbärssylt

Mums så gott med egengjord svartvinbärssylt! 
 
Ingredienser:
1 liter svarta vinbär
2 dl vatten
800 gram syltsocker
Glasburkar att förvara sylten i
 
Gör så här:
Plocka 1 liter svarta vinbär, rensa och skölj av bären. Lägg bären i en stor och tjockbottnad kastrull. Värm bären och mosa lite genom att trycka bären mot kastrullkanten med en träslev. Tillsätt 2 dl vatten och låt småkoka på medelstark värme i ca 5 minuter. Ta kastrullen från plattan och rör i 800 gram syltsocker. Koka på låg värme tills sockret har löst sig, tar ca 15 minuter. Använd gärna en digital termometer för att mäta temperaturen som ska komma upp till 105-106 grader. Sylten geléar sig på ytan och blir lite genomskinlig när den är klar. Skumma sylten genom att dra med en sked utmed kastrullens kant och skeda upp skummet vartefter det bildas. När man tar bort skummet får man bort överflödig luft i sylten, vilket minimerar risken för att bakterier och mögel ska utvecklas och därmed gör sylten mer hållbar. Ös upp den varma sylten på väl rengjorda glasburkar och förslut direkt. Sylt i burkar med skruvlock vänder du upp och ner för att svalna. Burkar som på bilden ovan låter du stå upprätta när de svalnar. Förvara sylten svalt. 
Gott på rostat bröd, skorpor, scones, i fil eller yoghurt, till efterrätter, pannkakor, våfflor.
Ja den är god till typ allt :) 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0