Peruansk kycklinggryta med saffransris

 
 
 
 
En av mina absoluta favoriter! Så enkelt och sååå gott!  
 
Ingredienser till 4-6 portioner:
1 pkt kycklinglårfilé (ca 900 gr)
neutral olja till stekning (t ex rapsolja)
1 hönsbuljongtärning
6-8 fasta medelstora potatisar
2 morötter
3-4 vitlöksklyftor
1-2 gul eller röd lök
1-2 röd chili peppar
1 kruka färsk koriander
2-3 dl frysta gröna ärtor
1-2 dl vitt vin
ca 3-4 dl vatten
salt och svartpeppar
 
Gör så här: 
Skala och skär potatisarna och morötterna i centimetertjocka skivor. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Hacka chilin i små bitar. Skala och gör stora klyftor av löken. Bryn kycklingbitarna i olja i stekpanna. Lägg i grönsakerna och smula i buljongtärningen. Tillsätt vinet och täck sedan allt med vatten  (ca 3-4 dl). Låt puttra ca 20  minuter. Mixa koriandern med lite vatten och häll det sedan över kycklinggrytan. Lägg i ärtorna och låt småkoka ytterligare ca 5 minuter. Klart! 
 
Saffransris till 4 portioner:
ris för 4 portioner
1/2 pkt saffran
1 stor vitlöksklyfta
 
Koka ris enligt instruktionerna på förpackningen (basmatiris eller matris). Tillsätt en oskalad stampad vitlöksklyta och 0,25 gr (1/2 påse) saffran i risvattnet. Det blir en ljuvlig doft och smak på riset. 
 
Servera kycklinggrytan tillsammans med saffransriset. Kan med fördel ätas med sked i djupa tallrikar. Smakar supergott dagen efter och det går utmärkt att frysa. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0