Ćevapčići med bulgursallad

 
Ćevapčići är en köttfärsrätt från Balkan som ofta serveras med paprikaröran ayvar, rå lök, pitabröd och yoghurt. Det är Bosnien Herzegovinas nationalrätt. Godast är det med lammfärs och jag serverar mina Ćevapčići med en bulgursallad och yoghurtsås. 
 
Ingredienser för ca 4 port:
500 gr lammfärs (går också bra med blandfärs men då gärna med en del lammfärs)
1 äggula
1 finriven gul lök
1-2 tsk sambal oelek
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
rapsolja till stekning
 
Ingredienser till bulgursallad (en form av tabbouleh) för ca 4 port:
3 dl bulgur
2 dl bladpersilja
ca 10 färska myntablad
1/2 gurka
4 tomater
1 liten röd lök
saft av en citron
4 msk olivolja
salt och svartpeppar
ev svarta oliver
 
Ingredienser till yoghurtsåsen:
Matlagningsyoghurt
Hackad färska myntablad och bladpersilja
pressad vitlök
salt och svarpeppar
 
Mängd efter tycke och smak, prova dig fram till en smak som du tycker om.
 
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser till en smidig färs. Forma järpar av färsen, dvs avlånga köttbullar :) Stek järparna så de får fin färg runtom. Håll de sedan varma i en ugnssäker form med aluminiumfolie över i ca 120 graders ugnsvärme, medans du gör iordning resten av tillbehören.
 
Tillaga bulgur enligt förpackningens anvisningar. Hacka persiljan och myntabladen. Skär gurkan och tomaterna i små kuber. Skala och finhacka rödlöken. Blanda alla grönsakerna och ev oliver i en skål. Vänd ner bulgur och blanda runt. Blanda citronsaft och olivolja och rör ner i bulgurblandningen. Smaka av med salt och svartpeppar.
 
Blanda alla ingredienser till såsen och låt såsen vila en stund i kylskåpet tills det är dags att servera.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0