Minisemlor

 
Historik om semlan
Kärt barn har många namn... Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle, hetvägg (en variant med varm mjök). I Sverige består originalsemlan av en söt vetebulle (semmelbulle) som oftast är kryddad med kardemumma. Bullen är fylld med mandelmassa och vispad grädde.

Ordet semla kommer av latinets simila som betyder vetemjöl och var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen utan fyllning. Ursprunglingen åts semor endast på fettisdagen under fastlagen före fastan. Semmelätandet har dock utökats något och äts idag både före och efter fettisdagen, från december till påsk. 

 
Ingredienser
1 tsk kardemummakärnor
50 gram smör
2 dl mjölk
25 gram jäst
1 ägg
0,5 dl strösocker
1 krm salt
2 krm hjorthornssalt
6 dl vetemjöl 
1 ägg till pensling
Florsocker till garnering
 
Fyllning till bullarna
inkråm från bullarna
mandelmassa
mjölk
mandelflarn
vipgrädde
 
Gör så här
Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm vätskan till ca 37 grader. Häll det över jästen och rör tills den har löst sig. Blanda därefter i kardemumman, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt mjöl. Spar lite mjöl till degknådningen. Arbeta degen ca 5 minuter, gärna med en köksmaskin eller med en elvisp. Låt degen jäsa i en övertäckt bunke under ca 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i fyra delar. Rulla de fyra delarna och gör ca 6-7 bitar av varje rulle (totalt 24-28 bitar) och forma varje bit rund. Lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper. (Blir två plåtar) Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på knappt 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Låt bullarna svalna på galler övertäckta. 
 
Att göra semlor
När semmelbullarna är gräddade och svalnat skär du ett litet lock på varje bulle, gröper ut lite av inkråmet så det blir ett litet hål i bullen. Lägg inkråmet i en bunke, riv mandelmassan grovt (mängd efter tycke och smak) och lägg i bunken, häll på en liten skvätt mjölk och lite mandelflarn, rör och tryck runt med en gaffel så det blir som en krämig röra. Klicka ut lite i varje bulle. Vispa grädde, spritsa eller lägg på annat sätt ut grädde över mandelmasseröran på bullen, sätt på locket. Strö lite florsocker över bullarna. Servera! Överblivna förvaras i kylen övertäckta med plastfolie. De är försvinnande goda så det är oftas så att man vill ha mer än en...
 
Lycka till med dessa smarriga minisemlor.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0