Pizza

 
Mmmm så gott det blev men hemmagjord pizza. Det bästa med hela konceptet är att alla är delaktiga, man väljer själv vilken form man vill ha på pizzan och vad man vill ha på den. Kan det bli bättre? 
 
Förslag på goda tillbehör att ha på pizzan är mozarellaost, halverade coctailtomater, urkärnade kalamataoliver, marinerade kronärtskockor, soltorkade tomater, procsiuttoskinka, salami av olika sorter, hyvlad parmesan, ruccolasallad, babyspenat mm 
 
Pizzadeg för ca 6 portioner:
25 gr jäst
2 tsk flytande honung
2 msk flingsalt
1/2 liter ljummet vatten (36-37 grader, bra att använda en hushållstermometer så vattnet håller rätt temperatur)
ca 1,3 liter vetemjöl
4 msk olivolja
 
Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt honung och salt. Rör med träslev tills allt löst sig. Tillsätt därefter ljummet vatten och rör om. Häll i mjöl och olivolja. Om du inte har en matberedare som gör jobbet så rör du med hjälp av en elvisp tills degen blivit jämn och släpper från kanterna. Fortsätt då gärna ytterligare en stund för att få den perfekta degen :) Täck över skålen och låt jäsa minst 30 minuter. Med fördel kan den jäsa längre, ca 1 - 1½ timme.
 
Tomatsås:
1 gul lök
5 scharottenlökar
3 stora vitlöksklyftor
4-5 msk tomatpuré
500 gr passerade tomater 
1/2 - 1 msk torkad oregano
1/2 - 1 msk torkad basilika 
salt och svartpeppar 
smör och olja till stekning
 
Gör så här: 
Skala och hacka löken och skiva vitlöken. Fräs i smörad/oljad stekpanna. Tillsätt tomatpuré. Rör om och låt fräsa på en stund. Tillsätt därefter passerade tomater och kryddor. Rör om och låt småputtra en stund. Smaka av. Klart! 
 
Gör nu din pizza så här: 
Sätt ugnen på 250 grader. Dela pizzadegen i sex delar. Kavla ut delarna på mjölat bakbord. Som sagt välj själv om du vill ha avlång eller rund pizza. Tips! Gör du avlånga får man plats med två pizzor åt gången på plåten ;) 
Lägg utkavlad pizzadeg på smörad bakplåt. Häll lite olivolja på degen och fördela den jämt över hela degen. Grädda tills den fått lite gyllenbrun färg. Ta ut pizzan. Bred ut tomatsås och lägg på önskvärda ingredienser, t ex mozarellaost, salami, soltorkade tomater, kronärtskockor, oliver... Grädda pizzan ca 5 minuter tills den ser färdig ut, knaprig och gyllenbrun. Garnera pizzan med t ex ruccolasallad, babyspenat och hyvlad parmesan. Skåda den vackra pizzan! Ät och njut! Mums! 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0