Trässbergs vinbärspaj

Det här är en riktig goding från landet. Syrligheten från vinbären i kombination med vaniljglass och den krispiga havregrynen är en läckerhet för gomen. Goda grannar på landet i Trässberg bjöd mig på denna somriga efterrätt och sedan dess är den ett måste på sommarens dessertlista. Mums!
Ingredienser
ca ½ liter röda vinbär (helst nyplockade bär)
100 gr smör
2 dl vetemjöl
1 dl fiberhavregryn
½ dl socker
½-1 dl socker att strö över bären
1-2 msk potatismjöl att strö över bären
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Dela det rumsvarma smöret i mindre bitar. Hacka ihop smör, vetemjöl, havregryn och socker i en bunke tills det blir en grynig deg. Smöra en pajform. Lägg i bären och strö socker över bären samt 2 msk potatismjöl för att undvika att pajen blir för vattnig. Fördela degen över bären och grädda pajen i mitten av ugnen ca 25-30 minuter tills den fått fin färg.Servera gärna med vaniljglass.
Kommentarer
Trackback